Vouchere sociale 2023: Câți bani mai au românii de primit de la stat? Data la care intră banii

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 04 feb 2024, 02:30

Câți bani mai au românii de primit de la stat pentru alimente și mese calde anul acesta

Sursa: Shutterstock

Vouchere sociale 2023. Câți bani mai au românii de primit de la stat pentru alimente și mese calde?

Vouchere sociale 2023. Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în anul 2023 se acordă șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde, o dată la două luni. Banii sunt acordați prin programul „Sprijin pentru România” în șase tranșe egale, a câte 250 de lei fiecare. Până în prezent, cardurile pentru alimente au fost încărcate cu două tranșe, ceea ce înseamnă că românii care beneficiază de voucherele sociale 2023 mai au de încasat 1000 de lei în patru tranșe, până la sfârșitul anului. 

Citește și: Ce trebuie să facă românii care nu au primit cardul pentru alimente. Iată care sunt recomandările ministrului Muncii și Solidarității Sociale

Cine primește vouchere sociale 2023 

Românii care beneficiază de   vouchere sociale 2023     pentru alimente și mese calde, acordate prin programul „Sprijin pentru România” sunt următorii: 

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023; 

- copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700

lei pentru tranșele din anul 2023;

- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

- familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Județele cu cei mai mulți beneficiari de carduri pentru alimente și mese calde sunt: București (122.000); Suceava (90.879); Iași (90.196); Dolj (89.801); Bacău (82.410). 

Bani de la stat pentru repararea locuințelor 

Un nou ajutor financiar  în valoare de 4000 de lei ar putea ajunge anul acesta la 220.000 de români din categoriile vulnerabile, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Banii vor fi acordați sub forma unor vouchere și vor putea fi folosiți pentru repararea locuinței și pentru schimbarea aparatelor electrocasnice vechi: frigider, mașină de spălat și aragaz. 

Potrivit ministrului Marcel Boloș, ajutorul de la stat pentru românii cu situație materială precară va fi acordat sub forma unor vouchere în valoare de 4000 de lei următoarelor categorii de persoane: 

- familiile cu copii mulți, peste cinci; 

- persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani 

- persoanele cu dizabilități  

”Avem un pachet de servicii pe care îl oferim pentru trei categorii de beneficiari: familiile sărace cu mulți copii, persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani şi plafonul de venit până în 2.000 lei, dar şi persoanele cu dizabilități.

„Este vorba de un pachet de servicii sociale care include și componenta aceasta de reparare a locuințelor, în special locuințele sociale care sunt proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și proprietatea acestor categorii de beneficiari pe care le-am menționat”,  a explicat ministrul Marcel Boloș.