Vouchere sociale 2023. Beneficiarii vor primi ajutorul de la stat pentru alimente și anul viitor. Ce spun autoritățile

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 aug 2023, 05:30

Guvernul vrea să continue campania de ajutorare a persoanelor cu pensii mici

Sursa: https://www.shutterstock.com/ro/

Vocuherele sociale vor fi acordate și în 2023.

Potrivit infofinanciar.ro, proiectul voucherelor sociale va fi extins și în anul 2023, până la 1 iulie 2023.

Voucherele sociale vor fi acordate până la 1 iulie 2023

Guvernul vrea să continue campania de ajutorare a persoanelor cu pensii mici, așa că au hotărât să prelungească sprijinul oferit acestora până la 1 iulie 2023.

Aleșii iau în calcul posibilitatea de a acorda persoanelor cu venituri mici noi ajutoare, deoarece inflația în România este de 15%.

Nicolae Ciucă a venit cu o veste importantă pentru pensionari, în legătură cu voucherele sociale, mai exact, acestea urmează să fie acordate și în anul 2023.

Bugetul de stat nu a fost încă aprobat de Parlament, fiind pentru prima dată în România când bugetarea urmează să se facă pe bază de programe. Premierul a spus că măsurile sociale vor fi, de asemenea, în vigoare în 2023.

„Cei 50 de euro la fiecare două luni vor continua și în anul viitor”, a declarat acesta.

Citește și: Vouchere Sociale 2022. Când intră pe card banii pentru tranșa a patra

Prim-ministrul României a menționat că proiectul pentru bugetul de stat este principalul subiect de pe masa discuțiilor în Guvern. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Pensionarii care au venituri mai mici de 1.600 de lei vor urma să primească, o dată pe an, un ajutor pentru a-i putea ajuta să ajungă la suma de 2.200 de lei.

Executivul și Coaliția de Guvernare negociază aceste măsuri în prezent, iar banii ar urma să vină în proporție de 50% din fondurile europene și 50% de la bugetul de stat.

Premierul României a adăugat că: „Valoarea pensiilor și a salariului minim urmează să fie decise în funcție de datele finale.

În acest moment există acest angajament ca pensiile să fie crescute în limita inflației, să putem să acoperim această pierdere în bugetul fiecărei familii și de asemenea să identificăm celelalte măsuri pe care putem să le luăm pentru persoanele vulnerabile. Ca atare, măsurile pe care le-am adoptat, cei 50 de euro la fiecare două luni vor continua și în anul viitor și vom găsi și alte soluții pentru a putea să-i sprijinim”.

Nicolae Ciucă, a ținut să precizeze că anvelopa pentru creșterea pensiilor trebuie să fie de 15%

Autoritățile au subliniat că procesul de virare a tranșei a patra de vouchere sociale va fi trimisă mai rapid, în contextul în care se apropie Sărbătorile de iarnă.

Totodată, Nicolae Ciucă, a ținut să precizeze că anvelopa pentru creșterea pensiilor trebuie să fie de 15% şi a subliniat că majorarea eșalonată a punctului de pensie este neconstituțională.

Citește și: Nicolae Ciucă, anunț despre creșterea pensiilor. Cu ce procent se vor majora din ianuarie 2023: „Așa mi se pare normal”

Aceste declarații au fost oferite după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a ținut să sublinieze că susține majorarea diferențiată a pensiilor și, de asemenea, a explicat că miniștrii Muncii şi Finanțelor Publice vor formula o propunere conform căreia toate pensiile să fie majorate cu un anumit procent, pentru pensiile de serviciu urmând ca acest procent să se aplice doar pentru acea parte a pensiei pentru care a existat contribuție, nu şi pentru partea considerată ”specială”. Marcel Ciolacu a dorit să mai adauge că în România se va încerca o anvelopă de 15% pentru majorarea pensiilor.