Vouchere sociale 2023. Mai multe persoane eligibile nu vor mai primi, începând cu luna august a acestui an, voucherele sociale în valoare de 250 de lei, pentru achiziționarea alimentelor și pentru plata meselor calde. Fiecare tichet are o valabilitate de 12 luni și poate fi folosit de către beneficiari, cu unele excepții.
Vouchere sociale 2023. Cine sunt românii care nu vor mai primi ajutorul de 250 de lei
Și în luna august a acestui an, persoanele care se încadrează în criteriile stabilite vor primi o nouă tranșă de bani, în valoare de 250 de lei, pentru a cumpăra alimente. Banii sunt acordați prin intermediul programului „Sprijin pentru România” și fiecare tichet poate fi folosit timp de 12 luni de la primirea acestuia.
Deși se încadrează în criteriile stabilite, mai multe persoane vor rămâne fără acest ajutor, fiind vorba de persoanele: care pleacă din România, care beneficiază de servicii sociale în regim public, privat sau rezidențial sau care primesc decizii de condamnare.
„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, este menționat în OUG 63 din 9 mai 2022.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Suma acordată pentru anul 2023 pentru voucherele sociale
Scopul programului „Sprijin pentru România” este acela de a menține un stil de viață mai ridicat și de a susține grupurile sociale vulnerabile, pentru ca riscul de sărăcie la nivel național să scadă. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că o nouă tranșă de bani va intra pe cardurile persoanelor vulnerabile în jurul datei de 15 august.
Pentru perioada 1 iunie 2022- 31 decembrie 2023, este alocată suma de 6.281.200 de lei, sursa de finanțare fiind bugetul de stat, prin intermediul bugetului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, dar și din fonduri europene ce
Banii sunt acordați „în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”.
Citește și: Carduri sociale 2023. Când vor fi încărcate cardurile cu o nouă tranșă în valoare de 250 de lei
Cei mai mulți beneficiari se află în județele: București, Suceava, Iași, Dolj și Bacău, iar numărul total al persoanelor care beneficiază de voucherele sociale este de aproximativ 2,4 milioane.