Perspectiva anului 2024 se conturează a fi una bună pentru unii salariați din România. În timp ce unii se vor bucura de beneficiile tichetelor de vacanță, alții vor fi scutiți de impozitul pe venit.
Românii vor beneficia de noi vouchere și scutiri de impozite în 2024
Noul val de vouchere și scutiri de impozite se adresează unei categorii largi de persoane în 2024.
Citește și: Cardurile sociale continuă să fie alimentate în 2024! Când va fi virată prima tranșă de bani pe acest an
Angajații trebuie să țină cont de prevederile legii nr.
Chiar și așa, nu toți bugetarii se pot bucura de aceste vouchere de vacanță.
Persoanele cu salarii nete care depășesc suma de 8.000 de lei, care au fost anterior beneficiare de vouchere de vacanță, vor constata că, începând din acest an, acest beneficiu nu mai este valabil pentru ei.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Salariații vor avea parte de mai multe vouchere în anul 2024
Cu toate acestea, angajații români nu se vor limita doar la voucherele de vacanță în ceea ce privește beneficiile pentru anul 2024. Un exemplu notabil este reprezentat de angajații din domeniul IT, care vor beneficia și în acest an de scutirea de impozit pe venit. Această facilitate, introdusă încă din 2001, a contribuit la crearea unui mediu atractiv pentru cei ce activează în acest sector în România.
Însă veștile bune nu sunt pentru toată lumea care activează în acest domeniu. Specialiștii din domeniul IT vor fi supuși unui impozit de 10% pentru veniturile care depășesc salariul brut de 10.000 de lei.
Citește și: Bani mai mulți pentru rudele persoanelor decedate în 2024. Ce trebuie să faci pentru a intra în posesia lor
”În practică, din ceea ce cunoaștem, ANAF încă nu a demarat controale fiscale sau o campanie de controale concentrate pentru aplicarea acestei facilități. Totuși, dată fiind dorința asiduă de colectare a veniturilor la bugetul de stat și noile modificări aduse facilității fiscale, ne putem aștepta în viitor la campanii ANAF axate pe angajatorii care aplică scutirea.
Se recomandă ca angajatorii care aplică facilitatea să verifice anual dosarele de personal (de exemplu, fișele de post, anexele la contractul de muncă) și să se asigure de îndeplinirea condițiilor din legislație”, arată o analiză EY România, conform StartupCafe.