Voucherele Materna vor putea fi obținute și în 2023. Care este valoarea acestora

Author: Cristina Mocanu

Vouchere Materna pot fi obținute și în 2023 de către femeile însărcinate care îndeplinesc condițiile pentru a se încadra în acest program.

Sursa: https://pixabay.com/

Programul Voucher Materna se adresează femeilor care sunt gravide la momentul depunerii dosarului.

Vouchere Materna pot fi obținute și în 2023 de către femeile însărcinate care îndeplinesc condițiile pentru a se încadra în acest program. Cum pot fi obținute și care este valoarea acestora

Ce reprezintă Voucherul Materna

Costurile serviciilor medicale în timpul sarcinii sunt costisitoare și greu de suportat de către viitori părinți.

Voucher-ul Materna București se acordă oricărei femei cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul stabil în București sau viză de reședință, de cel puțin 6 luni pe raza Capitalei, la data depunerii cererii, după săptămâna a 10-a de sarcină.

Aceste vouchere au fost gândite să vină în sprijinul viitorilor părinți, chiar dacă suma este una destul de mică și nu acoperă costurile ridicate ale investigațiilor de pe timpul sarcinii.

Citește și: Tații au dreptul la zile de concediu parental dacă urmează anumite cursuri. Lista centrelor unde se pot urma cursurile de puericultură

Care sunt condițiile de accesare a voucherelor

Pentru a accesa Voucherul Materna trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

 

- Să aveți domiciliul stabil în București sau reședința dobândită pe raza Municipiului București de cel puțin 6 luni la momentul depunerii cererii.

- La momentul depunerii dosarului, sarcina este de minim 10 săptămâni.

 

Nu înregistrează datorii față de bugetul local.

Cererile transmise în format electronic vor fi doar în format pdf. la rezoluție de 200 x200 dpi.

Cererile transmise electronic care nu sunt scanate la rezoluția cerută sau care conțin documente în format jpeg., sau care sunt transmise prin alte mijloace, la alte adrese de e-mail ale D.G.A.S.M.B., nu vor fi procesate.

Cum poate fi utilizat Voucherul Materna

Voucherul Materna poate fi folosit pentru achitarea serviciilor medicale, dar și pentru cumpărarea medicamentelor.

Dacă acestea  sunt folosite în alte scopuri decât cele prevăzute în Regulament, persoanei în cauză i suspendă acordarea Voucherului Materna, iar voucherele nefolosite se vor returna. Voucherele Materna nu se comercializează și nu se preschimbă în bani.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Potrivit regulamentului de acordare al Voucherului Materna București aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 120/28.03.2018, completat și modificat prin H.C.G.M.B. nr. 824/22.11.2018 începând cu săptămâna a 10-a de sarcină se acordă prima tranșă a voucherului în valoare de 1000 de lei, iar a doua tranșă în valoare de 1000 de lei se acordă începând cu săptămâna a 24-a de sarcină.

Citește și: Indemnizația de maternitate, de care pot beneficia viitoarele mame, a fost plafonată la trei salarii minime brute pe economie, în loc de 12

Care sunt actele necesare pentru obținerea Voucherului Materna

Persoanele care doresc să acceseze Voucherul Materna au nevoie de următoarele acte:

Costurile serviciilor medicale în timpul sarcinii sunt costisitoare și greu de suportat de către viitori părinți.
[Sursa: https://pixabay.com/]

 

- Cerere-tip 

- Notă informare beneficiari-GDPR 

- Declarație de consimțământ se completează doar în cazul în care se depune dosarul/se ridică voucherul de către o altă persoană

- Copie după actul de identitate al femeii gravide/față-verso în cazul vizei de reședință-din care să reiasă domiciliul/reședința de cel puțin 6 luni pe raza Municipiului București la data depunerii cererii.

- dovada domiciliului/reședinței pe raza administrativ teritorială a Municipiului București de cel puțin 6 luni se face prin anexarea unei fotocopii după Cartea de Identitate anterior deținută sau prin adeverință privind istoricul de domiciliu eliberată de Direcția de Evidență a Persoanelor de sector

- Certificat fiscal (în original cu semnăturile și ștampila unității emitente/digital cu semnătura electronică a unității emitente) emis de către Direcția Taxe și Impozite Locale de sector prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul local;

- Adeverință (în original) eliberată de un medic ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii(semnată și parafată) în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii (trebuie să fie eliberată de cel mult 7 zile calendaristice la momentul depunerii dosarului)

- Copie a ecografiei (interpretarea, nu pozele) de confirmare a sarcinii incipiente sau după caz, ultima ecografie efectuată.

 

Pentru tichetele emise între 1 ianuarie și 31 octombrie – valabilitatea este până la 31 decembrie a anului în curs, iar pentru tichetele emise după 1 noiembrie – valabilitatea este până la 31 decembrie a anului următor.

Sursă: libertatea.ro

 

Taguri: