Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 de lei și poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023, în timp ce sprijinul pentru alimente se acordă din două în două luni.
Voucherele pentru alimente, ultima tranșă, vor intra pe card în Ajunul Crăciunului
Dacă până de curând oficialii anunțau cu surle și trâmbițe că banii pentru voucherele sociale vor intra mai devreme, pentru ca beneficiarii să se poată folosi de ele până la Crăciun, din păcate, acestea vor fi alimentate chiar în ajunul
„Când există aceste plafoane, cum se întâmplă și la pensii și la ajutoare, sunt situații în care poate au de pierdut. Din păcate, nu avem la îndemână mecanisme care să compenseze. Există pierderi pe care le suportă oamenii”, a spus Marcel Boloș, duminică.
Întrebat dacă există risc de suspendare de fonduri europene, ministrul a spus: „Suntem în plaja de deficit convenită cu Comisia Europeană.
„La pensii ne raportăm la rata inflației care este mai mare, s-au făcut simulări la procentul de 16% și, practic, nu sunt bani, mai simplu spus.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Este foarte adevărat că nu acoperă majorările, dar oricine își dorește să dea mai mult și să asigure pensiile celor care sunt pe principiul contributivității, dar, așa cum v-am spus, din aproape în aproape bugetul este la limita celor 12,5%”, a mai spus Marcel Boloș.
Cu privire la voucherele pentru alimente, acesta a spus că, în perioada 19-23 decembrie, vor fi alimentate cardurile cu cei 250 lei. „Este un moment în care România, ca și multe alte state europene, se confruntă în cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun. Tocmai de aceea este vital să venim în sprijinul persoanelor vulnerabile, pentru ca toți românii să treacă cu bine peste acestă perioadă. Sunt aproximativ 3.000 de lei pe care fiecare beneficiar îi va primi cu siguranță anul viitor, din fonduri europene, într-un efort al Guvernului de a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. Această iniţiativă este cea mai importantă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile, măsurile luate contribuind in mod real si direct la creșterea calității vieții lor și la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacitatii gospodăriilor de a‑și asigura nevoile imediate”, a transmis ministrul Marcel Boloș.