Voucherele sociale întârzie, nu vor ajunge la 1 iunie! Când vor intra în posesia lor persoanele cu venituri mici

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 25 feb 2023, 03:00

Tichet social

Deși ar fi trebuit să ajungă la persoanele vulnerabile începând cu 1 iunie 2022, tichetele sociale vor întârzia.

Potrivit legii, tichetele sociale trebuia să fie distribuite în luna iunie, începând cu data de 1 pensionarilor și celorlaltor categorii sociale vulnerabile.

Ele vor întârzia însă, urmând să se distribuie și în luna iulie.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a confirmat că livrarea voucherelor sociale va suferi anumite întârzieri, explicând că sunt foarte multe vouchere de livrat.

„Prima tranşă se va derula prin distribuirea acestor vouchere pentru persoanele vulnerabile pe o perioadă cuprinsă între luna iunie şi iulie, dar noi încercăm ca în luna iunie să fie

distribuite marea majoritate a acestor vouchere şi ce rămâne în prima parte din luna iulie. Îi asigur pe toţi beneficiarii că îşi vor primi dreptul (până la finalul lunii iulie n.r.), în cel mai rău caz se întâmplă acest lucru.

Avem aproape 3 milioane de vouchere de distribuit, iar acest volum este imens, dar aceasta nu ne scuteşte ca să nu ajungă voucherele în timpul pe care îl avem la dispoziţie, respectiv luna iunie şi iulie.

Restul care va rămâne la sfârşit de lună iunie, ne mobilizăm, astfel încât în prima parte a lunii iulie toată lumea să aibă aceste vouchere distribuite, dar şi banii”
, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Citeste si: Guvernul Ciucă a anunțat acordarea de vouchere românilor care se confruntă cu sărăcia extremă

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Oamenii vor putea folosi fondurile la câteva zile de la distribuire

Boloș a precizat că voucherele care vor fi distribuite până pe 10 iunie 2022 vor fi încărcate în 2-3 zile, putând exista întârzieri până la 5 zile.

„Decalajul între data la care e distribuit cardul, să zicem în 10 iunie, încărcăm până în 15 iunie, dar nu aş vrea să avansez termene ci aş vrea să discut încă o dată cu emitenţii de carduri, pentru că munca lor este cea mai grea, aceea de a întocmi ordinele de plată pentru fiecare dintre

beneficiarii de pe listă. Dar repet tranşele se vor plăti conform celor stabilite şi anunţate potrivit programului de măsuri economico-sociale”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.

Directorul Poștei Române avansa ca termen de distribuire chiar sfârșitul lunii iulie, iar Boloș a comentat.

„Eu nu ştiu ce a declarat directorul Poştei Române, eu ştiu realitatea, şi anume că avem o convenţie încheiată inclusiv cu Poşta Română şi că are acest termen la dispoziţie pe care trebuie să îl respecte, pentru că are o convenţie, termene şi noi îi plătim aceste servicii, deci se va

mobiliza astfel încât să îşi respecte convenţia pe care a încheiat-o”, a precizat ministrul.

„Tot procesul va dura până la finalul lunii iulie, potrivit convenției pe care o avem cu Ministerul Fondurilor Eropene. Noi avem obligația să trimitem cardurile în cinci zile după ce le primim, așadar în cel mult două luni trebuie să le trimitem pe toate, potrivit acestei convenții. Emițătorii de carduri s-au obigat să ni le pună la dispoziție, dar este evident că dacă procedura va merge mai repede și noi le vom putea distribui mult mai repede.

Trebuie să vă gândiți că noi distribuim un milion de trimiteri în fiecare zi, capacitate avem, nu asta este problema”, declara directorul Poștei Române, Valentin Ștefan.

Citeste si: De la 1 iunie 2022, unii români nu vor mai primi vouchere