Vrei o casa? Fereste-te de capcane! Iata ce inseamna sa fii un cumparator inteligent

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 24 sep 2020, 08:35

Cumpararea unei locuinte ascunde capcane la tot pasul.

Luam exemplul unei locuinte de 12 mii de euro. Da, stiu, greu sa mai gasesti o casa la acest pret. Sa ne imaginam, totusi, ca sa nu ne acuze cineva ca umflam preturile. Ei bine, in acest caz, daca facem tranzactia fara un credit bancar, onorariul notarului este de aproximativ 225 de euro. Iar tarifele cresc odata cu pretul casei. Am testat oferta la unul dintre cele mai mari targuri imobiliare de anul acesta.

Desigur, zona face toti bani, cam acesta este prinicpiul de baza. Mergem mai departe de centru si scadem din suprafata? Oferta este una mare, semn ca dezvoltatorii imobiliari au uitat de criza.

Cand vine vorba de preturi, Capitala este centrul tarii. La sfarsitul anului trecut, metrul patrat util costa, in medie, 1056 de euro. Clujul se tine tare, cu peste 960 de euro pe metrul patrat.

In Moldova, la Iasi, tarifele ajung pana la 800 de euro. La Timisoara, pretul pe metrul patrat util este de 824 de euro.

In estul tarii, la Constanta, 858 de euro costa, in medie, la finalul anului trecut, un metru patrat.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Suprafata si locatie.

Doar atat conteaza cand alegem o casa? Gresit! O alta problema importanta e incalzirea, ca tot se apropie iarna.

„Cand alegeti casa, analizati si zona in care urmeaza sa locuiti. Traficul, zgomotul, poluarea si nu in ultimul rand infrastructura sunt vitale pentru a lua decizia corecta”, ne sfatuiesc specialistii. Bineinteles, nu uitat de costurile implicate de o tranzactie imobiliara: taxe notariale, impozite, TVA. Primul pret pe care il aflati nu e niciodata cel final.