Vrei să afli cum îți poți determina copilul să învețe din proprie inițiativă? Iată câteva metode nelipsite de rezultatele mult-dorite

Autor: Lavinia Medrea

Determinarea unui copil să studieze este o preocupare comună pentru părinți și educatori deopotrivă. Învățarea și dezvoltarea de abilități academice sunt elemente fundamentale în evoluția copiilor și în pregătirea lor pentru viitor. Educația este considerată cheia succesului în carieră și în călătoria prin viață, iar această călătorie începe de la o vârstă fragedă, motiv pentru care educația trebuie oferită încă din copilărie. A face copiii să fie motivați și implicați în studiu reprezintă, însă, o reală provocare, cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă amploarea social media și a tehnologiei, în general, a câștigat teren. Cu toate acestea, ceea ce poate părea uneori un drum dificil, poate fi transformat într-o experiență plină de bucurie și învățare, cu ajutorul unor metode potrivite.

Iată cum îți poți determina copilul să devină atras de studiu: 

1. Creează-i un mediu propice învățării

Asigură-te că cel mic are un spațiu liniștit și bine iluminat pentru a studia. Acest spațiu trebuie să fie lipsit de distrageri, precum televizorul sau jocurile video, dar în același timp suficient de captivant încât să îi stârnească interesul. Pentru ca acest spațiu să fie îndrăgit de către copil, pune-ți imaginația la încercare și amenajează-i o zona de studiu astfel încât să își dorească să își petreacă timpul acolo. Pentru a realiza acest lucru, achiziționează obiecte de decor și de birou atrăgătoare și practice, precum și mobilă adecvată vârstei lui. Pe gutuie.ro găsești diverse articole pentru camera copilului tău, precum și rechizite școlare, organizatoare și alte obiecte pentru birou, ce pot fi achiziționate și la oferte de Black Friday, în perioada 6-12 noiembrie 2023.

2. Implică-te în procesul lui de învățare

Interesul și sprijinul părinților sunt esențiale în dobândirea cunoștințelor de către copil. Astfel, sprijină-l prin a te implica în discuții despre ceea ce acesta tocmai a învățat, ajută-l cu temele dacă este necesar și ascultă-i întrebările sau preocupările legate de școală. De asemenea, poți varia metodele de învățare, cum ar fi cititul, discuțiile, experimentele și vizionarea documentarelor pentru a menține învățarea interesantă.

3. Încurajează lectura

Lectura este esențială pentru dezvoltarea abilităților de învățare, imaginație, atenție și concentrare, îmbogățire a vocabularului, stimulare a curiozității pentru diverse domenii de studiu și nu numai. Asigură-te că există timp rezervat pentru lectură în rutina zilnică a copilului tău pentru a nu-l priva de minunatele beneficii ale cititului.

4. Stabilește rutine și orare regulate

Crearea rutinei de studiu poate ajuta un copil să dezvolte obiceiuri sănătoase de învățare, să fie responsabil și să trateze cu seriozitate lucrurile. Stabilește un program de studiu care să includă momente fixe pentru lectură, teme și învățare, precum și un comportament rutinier al acestora.

5. Apelează cu moderație la sursele online

Există numeroase aplicații și resurse online care pot face învățarea mai interactivă și mai distractivă. Acestea sunt menite să susțină învățarea copilului, dar dacă nu sunt folosite cu moderație îl privează pe acesta de beneficiile învățării clasice. Pentru a evita aceste consecințe, utilizează sursele electronice de învățare, dar stabilește limite pentru timpul petrecut în fața ecranelor.

În concluzie, determinarea unui copil să studieze și să dezvolte obiceiuri sănătoase de învățare poate fi o provocare, însă cu metode adecvate și cu multă implicare, poți reuși să ajungi la acest rezultat fără prea multe bătăi de cap. Ține cont, însă, că fiecare copil este unic, ceea ce impune necesitatea adaptării strategiilor de motivare la nevoile și personalitatea lui. Cu răbdare, sprijin și stimulare pozitivă, poți ajuta copilul tău să devină un elev dedicat și silitor și să dezvolte o afinitate pentru învățare pe tot parcursul vieții.