Vrei să găteşti repede şi bine? Atunci trebuie să alegi mobila de bucătărie potrivită!

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 15 nov 2018, 14:15

Bucătăria nu este doar locul unde fierbem ciorba sau facem cafeaua.

Deseori, ea se transformă în spaţiu social, locul unde bei o bere cu prietenii. Bucătăria e locul unde, probabil, petreci cel mai mult timp. De aceea, este necesar ca bucătăria sa fie echipată cu mobilă de bucătărie de cea mai bună calitate. Este important, de asemenea, ca designul bucătăriei să fie ergonomic, să te ajute în tot ceea ce faci zilnic. Iar timpul alocat gătitului să fie o plăcere.

Bucătăria, un spaţiu mai special

În bucătărie se produce umezeală, abur, se taie mereu ceva, se fierbe, se toacă, iese fum. Mobila trebuie să reziste la presiunea şi uzura produsă de aceste operaţiuni. O bucătărie bine făcută ar trebui să reziste în jur de 10-15 ani.

Sunt 5 zone care ar trebui gândite în proiectarea mobilei de bucătărie: cea de păstrare a alimentelor, de lucru, de preparare a hranei (aragaz sau plită), de ţinut provizii şi nelipsita chiuvetă.

Noi îţi recomandăm să apelezi la un arhitect care să facă o simulare pentru spaţiul tău, pentru că rare sunt spaţiile standard. Dar, dacă nu îţi permiţi, trebuie să te gândeşti la câteva elemente în designul unei bucătării bine proiectate şi unde te vei simţi …ca acasă.

Eşti stângaci? Asta cere o anumită dispunere a mobilei

De exemplu, e importantă preferinţa bucătarului, şi faptul că poate este stângaci. Acest detaliu face necesară gândirea bucătăriei şi a zonelor unde au loc operaţiunile în sensul invers acelor de ceasornic (de la dreapta la stânga), pentru a uşura munca şi a elimina timpul prelungit cu deplasările prea lungi între zone.

Există mai multe modele de mobilier posibile: mobilier în U, mobilier stil insulă, mobilier în linie pentru spaţiile mici, sau mobilierul cu linii paralele, pentru bucătăriile unde spaţiul este îngust şi lung, iar fereastra este la o extremitate. Spaţiile mici se vor mobila cu corpuri suspendate, pentru a oferi destul spaţiu de depozitare şi pentru a elibera spaţiul disponibil de la sol. Pe insulă se poate prepara mâncarea, dar puteţi să şi luaţi uneori masa, atunci când vă grăbiţi şi nu e timp de aşezat totul …in style.

O bucătărie bună previne evenimentele nedorite

Mobila bună presupune nişte măsurători destul de stricte. Pentru că este manevrată foarte des şi trebuie prevenită accidentarea, eventual cu vreun sertar aflat prea sus, rămas deschis, şi în care gospodina se poate lovi. Chiuveta nu trebuie pusă lângă aragaz, oricât de mic ar fi spaţiul, măcar 60 de cm trebuie să fie distanţă între cele două. Ca să nu dai cu capul de hotă când amesteci în ciorbă, aceasta trebuie pusă la 65 de cm deasupra aragazului.

Înălţimea blatului se mai negociază, în funcţie de înălţimea …chef-ului! La corpurile din partea inferioară sunt de preferat sertarele, nu uşile. Sertarele sunt mai ergonomice. Azi, mobilierul bine făcut include amortizare integrată pentru închiderea silenţioasă a uşilor şi sertarelor.

În funcţie de gusturi, bucătăria poate masca obiectele utile (inclusiv electrocasnicele) sau le poate expune vederii (pentru ca oaspeţii să fie impresionaţi de câte ustensile sofisticate ai, şi să se gândească la cât de bine găteşti cu ele). Este o chestiune strict personală, de gust.

Însă, ceea ce nu trebuie uitat, este că o proiectare inteligentă a bucătăriei poate scuti mult timp de preparare a alimentelor. Ba chiar, dacă toate sunt la locul lor şi domneşte ordinea, le poate face mai gustoase!

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.