Vrei să îți cumperi o mașină scumpă? Întâi citește Avantajele și dezavantajele!

Author: Bogdan Mihai

Majoritatea ne dorim o mașină. O bună parte din această majoritate își doresc o mașină cât mai nouă sau una de la un brand care le vinde scump.

Se pare că estetica și funcțiile cât mai numeroase și complexe câștigă teren în preferințele noastre atunci când căutăm o mașină pe care să o cumpărăm. O mașină de acest gen poate părea o investiție care merită efortul, însă există și avantaje și dezavantaje.

Mașina este una din cele mai de preț și importante investiții pe care le facem pe parcursul vieții. Este mult mai comod ca mijloc de transport, nu ne condiționează atât de mult ca alte mijloace de transport și putem călători în voie indiferent de oră și distanță.

Existența multor branduri și opțiuni, pot să ne inducă foarte mult în eroare în cumpărarea unei mașini. Gândirea comună este: dacă e scump, e bun. Acest lucru, însă, nu este mereu corect, așa că decizia trebuie foarte bine gândită.

Iată câteva aspecte importante de care să ținem cont:

Dezavantaje:

Piese de schimb foarte scumpe

Dacă suntem onești, o mașină scumpă, oricât de frumoasă ar fi, se strică destul de repede, iar plățile pentru service-ul auto va adaugă o altă cheltuială mare pe lista noastră. Piesele de schimb, în special, sunt foarte costisitoare. Dacă facem o comparație, cele mai bune baterii pentru Dacia sunt la un preț de cel puțin 2-3 ori mai accesibile. Poate că în primele luni nu vom avea nevoie de service, însă deja la primele costuri de acest gen vom plăti cât pentru 3 sau 4 intervenții de același gen pe o mașină a unui brand mai accesibil.

Valoarea autoturismului de depreciază repede

De obicei, ne schimbăm mașinile o dată la o perioadă de maxim 5 ani. Asta înseamnă că o vom vinde pe cea pe care o avem în prezent, încercând să facem rost de o sumă cât mai mare pentru a acoperi o mare parte din investiția pentru achiziționarea unei mașini noi. Din păcate, valoarea mașinilor noi și scumpe are tendința de a se deprecia rapid, astfel încât, la final, nu vom putea recupera, cel mai probabil, mai mult de 40% din investiția inițială.

Stricarea computerului de bord

Deși bucuria noastră crește direct proporțional cu numărul funcțiilor computerului de bord, cu atât trebuie să realizăm că este vorba despre softuri care se pot defecta destul de des și se pot afecta unele pe altele, ceea ce face ca o mașină ce are funcții importante și numeroase date de aceste softuri să fie foarte deranjant de utilizat.

Leasingul și Casco

O mașină scumpă înseamnă aproape de fiecare dată nevoia de leasing pentru a putea fi achiziționată. Ceea ce este supărător aici este faptul că un leasing te ține legat de acea mașină până la terminarea plății tuturor ratelor, așa că vânzarea ei nu este o opțiune.
Casco este o poliță de asigurare impusă, care este foarte scumpă, mai ales că aceasta depinde de modelul autoturismului. Aceasta adaugă alte taxe pe lângă leasing.

Avantaje:

Consum mai redus de combustibil

Datorită tehnologiei care avansează în ritm alert, mașinile noi reușesc să facă economie în ceea ce privește consumul de combustibil. Diferența nu este foarte mare, însă, dacă ne gândim la frecvența cu care alimentăm, este un mare avantaj.

Funcții computerizate complexe și numeroase

De la funcția de navigare, până conectarea smartphone-ului la computerul mașinii și comenzile de încălzire a scaunelor, noile mașini au o gamă variată de funcții. Acestea sunt într-o continuă dezvoltare, ceea ce poate însemna că parcarea mașinii realizată fără intervenția șoferului poate ajunge să fie o opțiune foarte comună.

Oferă un statut social diferit

Nu este o surpriză faptul că o persoană care deține o mașină scumpă este privit altfel de cei din jurul său. Bunurile de acest gen arată opulență, încredere în sine, succesul, pur și simplu. Acesta este un alt motiv pentru care unele persoane se orientează către mașinile anumitor branduri.

Atunci când dorim să facem o achiziție serioasă, așa cum este autoturismul, trebuie analizate atât avantajele, cât și dezavantajele. În acest fel, vom găsi cea mai avantajoasă soluție.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.