Vrei să locuiești la Londra sau la New York? Mult noroc dacă sunteți chiriaș!

Author: Bogdan Frațilă

În multe centre urbane, afluxul de muncitori și studenți după pandemie s-a ciocnit cu o lipsă de locuințe de închiriat, niveluri ridicate de inflație!

Sursa: PixaBay

În multe centre urbane, afluxul de muncitori și studenți după pandemie s-a ciocnit cu o lipsă de locuințe de închiriat, niveluri ridicate de inflație!

În luna mai, Viveca Chow a transferat în grabă 3.700 de dolari prin telefon, în timp ce se afla în holul unei clădiri din Queens, New York. Ea a făcut plata în avans pentru a-și asigura un apartament la câteva minute după ce l-a văzut.
A fost un moment pe care influencerul de lifestyle în vârstă de 28 de ani- forțat să părăsească locuința anterioară după ce proprietarul i-a mărit chiria lunară cu 1.000

de dolari- l-a descris pentru CNN ca fiind "distopic".
Cu toate acestea, este un lucru la care Chow, alături de milioane de chiriași din marile orașe, a ajuns să se aștepte ca parte a luptei pentru locuințe accesibile. Agentul ei imobiliar a îndemnat-o să plătească depozitul de reținere pe loc pentru a asigura locuința cu un dormitor.
În multe centre urbane, afluxul de muncitori și studenți după pandemie s-a ciocnit cu o lipsă de locuințe de închiriat, niveluri ridicate de inflație și rate ale dobânzii în creștere, care îi blochează pe unii oameni pe piața de închiriere, în
timp ce, în caz contrar, și-ar putea cumpăra o locuință.
Chiriile medii din New York și Sydney au crescut cu 4,7% și, respectiv, 6,9% în anul care a luat sfârșit în luna august, potrivit companiei imobiliare Knight Frank. În timp ce creșterea costurilor de închiriere în ambele orașe a încetinit în comparație cu vârfurile sale pandemice, chiriile medii se află încă la maxime istorice.
În alte locuri, chiriile cresc chiar mai repede.
În Londra, creșterea medie anuală a costului unei proprietăți de închiriat a depășit 17% în aprilie și din nou luna trecută, cele mai mari salturi de când agenția imobiliară Hamptons a început să colecteze aceste date în 2014.
Această creștere galopantă depășește cu mult atât inflația, cât și creșterile salariale din Regatul Unit. Mulți se luptă să facă față costurilor. Potrivit site-ului imobiliar Realtor.com, accesibilitatea în zona metropolitană din New York s-a deteriorat cel mai mult dintre cele mai mari 50 de zone metropolitane din SUA în anul care a luat sfârșit în iulie.
Ponderea din venitul median al gospodăriilor din zona New York absorbită de chiria mediană a crescut de la 35% la 37% în acest interval.
Pe baza unei abordări, costurile locuințelor sunt considerate accesibile dacă nu reprezintă mai mult de 30% din venitul tipic al unei gospodării, potrivit Realtor.com. Acesta este, de asemenea, punctul de referință utilizat de Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie atunci când evaluează chiriile private.

Complet inaccesibile

În Londra, destinația multor studenți britanici în căutarea unui loc de muncă după absolvire, închirierea a devenit "în întregime inaccesibilă" pentru această cohortă, a declarat SpareRoom, cel mai mare site de căutare de camere din Marea Britanie, într-o analiză recentă.
Platforma a folosit în studiul său măsura de accesibilitate a ONS și salariul mediu de pornire al absolvenților de 29.000

de lire sterline (36.000 de dolari) pe an. Potrivit ultimului indice trimestrial al chiriilor realizat de SpareRoom, chiria medie lunară a unei camere a ajuns la 971 de lire sterline (1.190 de dolari) în al doilea trimestru, în creștere cu aproape o cincime față de aceeași perioadă din 2022.
Barnaby Scudds simte durerea. Directorul de relații publice s-a mutat la Londra în martie, după ce a absolvit anul trecut, iar acum plătește 975 de lire sterline (1.195 de dolari) pe lună pentru a închiria o cameră, care înghite mai mult de jumătate din salariul său lunar.
"Sunt plătit bine pentru munca pe care o fac, și totuși este încă dificil", a declarat el pentru CNN.
Chiar și la aceste prețuri, camerele se ocupă rapid.
"Este foarte dificil pentru că proprietățile apar în general la ora șase dimineața și, în mod normal, sunt vândute până la ora șase seara", a spus el.
Matt Hutchinson, director de comunicare la SpareRoom, a declarat pentru CNN că de vină este lipsa cronică a ofertei de proprietăți de închiriat din Marea Britanie.
Dincolo de problemele care afectează majoritatea orașelor globale, cum ar fi proliferarea închirierilor pe termen scurt oferite prin intermediul unor platforme precum Airbnb, lipsa locurilor de închiriat pe termen lung în Londra este exacerbată de factori locali.
Începând cu 2016, guvernul britanic a majorat impozitele pe achizițiile de locuințe secundare și a redus suma de impozit pe care proprietarii de locuințe o pot solicita înapoi. Pur și simplu, a fi proprietar în Marea Britanie nu mai este la fel de profitabil ca înainte.
"[Este] o experiență cu o marjă mult mai strânsă decât era acum șase, șapte ani. Și o mulțime de oameni vând pur și simplu și părăsesc piața", a declarat Hutchinson, adăugând că ratele în creștere ale dobânzilor, precum și costurile mai mari ale forței de muncă și ale materialelor, i-au descurajat pe mulți să investească în proprietăți de închiriat.
Într-o notă recentă despre piețele de închiriere din 10 orașe din întreaga lume, Liam Bailey, șeful global al departamentului de cercetare al Knight Frank, a concluzionat: "Accesibilitatea locuințelor va deveni principala problemă politică în următoarele 12 luni".

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Plafonarea chiriilor "o idee proastă"

Primarul Londrei, Sadiq Khan, și-a reiterat luna trecută apelul pentru controlul chiriilor, îndemnând guvernul britanic să impună o înghețare a chiriilor timp de doi ani pentru cei 2,7 milioane de chiriași privați din capitală. Este o versiune a unei politici propuse de politicieni și militanți de-a lungul anilor ca o soluție pentru ieșirea din criza de accesibilitate.
Dar plafoanele pentru chirii, deși instinctiv atrăgătoare, sunt în general "o idee proastă", a declarat pentru CNN Nikodem Szumilo, director al Institutului Bartlett Real Estate de la University College London.
"Beneficiază oamenii care locuiesc în unitatea de control al chiriei și poate politicienii care impun politica, dar nimeni altcineva", a spus Szumilo, menționând că plafoanele de închiriere au descurajat constructorii de locuințe să investească în noi unități, ceea ce, la rândul său, a limitat creșterea ofertei în locuri unde cererea ar putea fi în creștere.
O modalitate mai bună, susține Szumilo, este de a facilita pur și simplu construirea mai multor locuințe. Tokyo, cel mai populat oraș din lume, care găzduiește peste 37 de milioane de persoane, are o "piață foarte dereglementată", unde chiriile sunt "relativ stabile", a spus el.
Politicile care îi ajută pe oameni să devină proprietari de locuințe- de exemplu, oferirea de subvenții pentru avans sau pentru creditele ipotecare pentru primii cumpărători, așa cum a făcut guvernul britanic- sunt, de asemenea, eficiente, a spus Szumilo, deoarece ajută la reducerea cererii pe piața închirierilor. Totuși, Chow din New York este recunoscător pentru controlul chiriilor.
Ea și partenerul ei locuiesc într-una dintre cele mai râvnite unități cu chirie stabilizată din oraș, ceea ce înseamnă că cei 3.700 de dolari pe care îi plătesc în fiecare lună nu pot crește cu mai mult de 3,75% dacă își reînnoiesc contractul de închiriere pentru încă un an. Acest procent este sub creșterea anuală de 4,7% a costurilor de închiriere în oraș, înregistrată de Knight Frank la începutul lunii august.
Acest lucru "nu înseamnă neapărat că este ieftin", a spus Chow, dar plafonul oferă o plasă de siguranță binevenită după instabilitățile- și nedumeririle- din ultimul ei loc.
"Nu aveam nici măcar o bucătărie, o bucătărie adevărată. Era ca o bucătărie bătută în cuie de perete. Așa că mi-am zis: "Nu vei strânge 1.000 de dolari pe mine!"."

Citește și: Sonda aduce o rocă de asteroid pe Pământ

Citește și: Ucraina raportează uciderea unor ofițeri de marină ruși

Citește și: Italia cere eliberarea pe cauțiune a migranților