Vrei să petreci mai mult timp de calitate alături de cei dragi? Află cum să creezi efectul de cinematograf în propria ta casă

Author: Oana Picerea

Varietatea componentelor audio și audio-video disponibile pe piață înseamnă că, prin selectarea corectă a dispozitivelor individuale, poți avea un adevărat cinematograf acasă. Elementele de bază ale unui sistem home theater/cinema clasic sunt difuzoarele și boxele, precum și un receptor și un player Blu-Ray. Acesta din urmă este înlocuit din ce în ce mai mult de playere video de rețea sau de un televizor, permițând accesul la Internet și acceptând o varietate de servicii muzicale și VoD.

Iată ce echipamente să alegi pentru o sală home cinema 

Proiector. Cel mai important element al unui home theater/cinema este proiectorul. Pe care să îl alegi? În primul rând, acordă atenție tehnologiei (DLP sau LCD). Dimensiunea și formatul proiectorului sunt, de asemenea, importante – cele mai populare sunt de 4:3, adică un format similar cu un pătrat, sau un ecran lat, de 16:9. De asemenea, nu uita să păstrezi rezoluția și contrastul proiectorului cât mai ridicate posibil, deoarece astfel reproducerea culorilor va fi mult mai bună. Totodată, luminozitatea ar trebui să fie mare, deoarece, cu cât va fi mai mică, cu atât vizibilitatea într-o încăpere neetanșată va fi mai proastă. Atunci când alegi un proiector, merită să cumperi un ecran specializat pentru acesta. 

Sunet. La fel de important ca o imagine bună este și sunetul bun. Așadar, în cazul home cinema, contează nu doar calitatea boxelor achiziționate, ci și amplasarea acestora. Datorită acestui lucru, fiecare efect sonor va fi auzit perfect, fără a fi nevoie să schimbi volumul. Cum se realizează? Cea mai de bază regulă este crearea unui triunghi. Adică, difuzoarele ar trebui să ia forma unui triunghi echilateral sau isoscel. În mod ideal, difuzorul central este cât mai aproape de ecran. Poziționează coloanele din față astfel încât să fie îndreptate cu un unghi de 45 de grade față de privitorul care se află vizavi de ecran. Așază difuzoarele de efect pe părțile laterale ale privitorului, puțin deasupra nivelului urechilor. Dacă nu vrei să pierzi timp așezând difuzoarele, poți să alegi un soundbar Bose din gama celor de la Altex.ro, care poate fi așezat într-un punct cât mai central al camerei, în așa fel încât sunetul să aibă aceeași calitate din orice unghi.

Atmosfera cinematografică. Sala de cinema se caracterizează nu numai prin cea mai înaltă calitate a imaginii și a sunetului, ci și printr-o atmosferă unică. Așa că merită să încerci să o recreezi în home theater/cinema. Pentru a face acest lucru, ai grijă, în primul rând, de scaunele confortabile, ținând cont de numărul lor corespunzător. De asemenea, gândește-te la culorile adecvate ale interiorului. Alege culori destul de închise, din care lumina emisă de ecran să nu se reflecte. În plus, în plafonul suspendat poate monta o lumină delicată și discretă, care va oferi o atmosferă cinematografică tipică. Totodată, poți agăța lămpi, de exemplu, cele cu LED-uri pe bandă, pentru un ambient confortabil. O altă modalitate de a aranja o sală de home cinema este să întinzi pe podea saltele și perne moi și pături.

În final, pentru a amenaja o sală home cinema, merită să amenajezi o cameră separată în acest scop, care va garanta cea mai bună calitate a sunetului. Cu toate acestea, dacă zona nu îți permite acest lucru, atunci poți organiza o sală de cinema în sufragerie. De asemenea, va fi grozav să convertești un subsol sau o mansardă într-un cinematograf, asta dacă nu le folosești. 

Sursa foto: unsplash.com

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.