Vrei sa scapi de ochelarii de vedere si sa treci la lentile de contact? Iata cele mai frecvente intrebari pe care le-ai putea avea!

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 31 ian 2018, 17:08

Daca te-ai hotarat sa treci de la ochelari de vedere la lentile de contact ai facut cea mai buna alegere!

Totusi, informatiile pe care le poti gasi online si de care ai avea nevoie pentru a fi pregatit sa faci tranzitia sunt intr-un numar foarte mare, asa ca s-ar putea sa te pierzi in detalii. Ne-am gandit sa iti venim in ajutor si am adunat cele mai comune intrebari, precum si raspunsul la acestea, pe care le-ai putea avea referitor la purtarea lentilelor de contact si la miturile care exista despre acest tip de corectare a vederii tale.

De la ce varsta pot purta lentile?

Desi varsta medie la care o persoana e indicat sa inceapa sa poarte lentile este cea de 13 ani, cu acordul medicului oftalmolog, poti obtine o „derogare” pentru copilul tau. In ultimii ani, foarte multi parinti au ales lentilele de contact, in detrimentul ochelarilor de vedere, pentru copiii lor, inca de cand acestia aveau 8 ani.

Singura conditie, in afara de avizul medicului, este aceea ca trebuie sa acorzi mai multa atentie igienei ochilor pe care cel mic trebuie sa o respecte, ca sa evite eventualele problemele. Important este sa cunoasca pasii necesari pentru curatarea lentilelor si a globului ocular, atunci cand le scoate. Cu ajutorul lentilelor Air Optix, micutul tau va putea avea ochi sanatosi.

Pot scapa lentila in spatele ochiului?

Nu. Acest fapt este imposibil, oricat de mult te-ai freca la ochi sau daca vei atipi cu lentilele puse. Totusi, se poate intampla ca lentila sa isi schimbe pozitia sau sa se intoarca, total sau partial, din cauza ca ai apasat prea tare pe globul ocular. Dar nu te ingrijora, in cateva secunde o poti pune la loc.

Ma pot duce la somn cu lentilele la ochi?

Daca folosesti un set cu purtare extinsa, nu trebuie sa iti faci probleme in acest sens, adica poti adormi fara griji cu lentilele la ochi. Daca medicul ti-a recomandat lentilele zilnice, insa, e necesar sa le scoti in fiecare seara, inainte sa te bagi in pat. Astfel, vei evita posibile afectiuni oculare care ar putea aparea din neglijenta.

Trebuie sa-mi schimb lentilele zilnice, chiar daca inca ma simt bine cu ele la ochi dupa o purtare de cateva ore?

Da. Chiar daca ochiul tau nu percepe mancarimi sau usturimi, motivul pentru care se numesc „lentile zilnice” este cu un scop precis. Daca vei amana schimbarea lor, chiar daca inca sunt lubrifiate si par ca nu te deranjeaza pe ochi, risti sa capeti inflamatii ale ochilor, pe care nu le sesizezi decat atunci cand este prea tarziu. Ca sa eviti probleme medicale grave, care pot duce, din pacate, pana la pierderea vederii, respecta termenul de valabilitate al lentilelor tale de contact.

Pot purta lentile daca sufar de astigmatism?

Da! Lentilele de contact pentru astigmatism se numesc lentile torice, care, spre deosebire de cele clasice, adica cele sferice, au doua puteri. Prima este aceea care corecteaza astigmatismul, iar cea de-a doua are un rolul de a anula hipermetropia sau miopia. La fel ca si alte modele de lentile, si acestea pot fi zilnice, bilunare, lunare sau cu purtare continua.

Pot purta lentile daca am ochelari bifocali?

Desigur! Pentru corectarea unui astfel de defect al vederii trebuie sa folosesti lentilele bifocale. Iar daca ai primit diagnosticul de presbiopie, asta inseamna ca ai nevoie de lentile multifocale. Acestea contin mai multe zone de corectie a vederii in ambele obiective, permitand o vizibilitate clara, atat la distante apropiate, cat si medii sau distante.

Intreaba medicul oftalmolog ce fel de lentile e recomandat sa porti, in functie de problema ochilor pe care vrei sa o corectezi, si renunta la ochelari, pentru o vedere impecabila si un look de invidiat!