Luna iunie a început cu vreme instabilă și ploi torențiale, în cea mai mare parte a țării. Nici capitala nu a scăpat de aceste fenomene meteorologice. Și veștile proaste continuă. ANM a avertizat că nu vom scăpa prea curând de ploi.
Cum va fi vremea în București, în luna iunie
Vara a început deja de două săptămâni, dacă ar fi să ne luăm după calendar, dar vremea nu a fost deloc plăcută în prima parte a lunii iunie.
Vom avea în continuare o instabilitate atmosferică accentuată și nu scăpăm nici de ploile torențiale. În această săptămână, în România va intra un val de aer rece, așa că nici temperaturile nu vor fi unele de vară.
În București, maxima acestei săptămâni va fi de 24 de grade, iar temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 16 grade.
De asemenea, vom avea parte de intensificări ale vântului, de tunete și fulgere. Luna iunie va fi capricioasă până spre final, cu temperaturi mult mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă a anului.
Începând de pe 21 iunie, valorile termice vor fi în jurul celor specifice lunii iunie.
Săptămâna viitoare se va încălzi destul de mult în București și vom avea parte chiar și de 27 de grade.Soarele va fi prezent în cea mai mare parte a zilei, iar ploile ne vor ocoli, mai ales marți și miercuri. De joi încolo, precipitațiile revin în capitală, dar temperaturile se vor menține mai ridicate, față de săptămâna în curs.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ultimele zile din luna iunie vor fi mai călduroase, cu maxime de 27 de grade și minime de 18 grade în București. Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat că pe 28, 29 și 30 iunie, locuitorii din capitală nu vor mai avea parte de ploi.
Iunie, cea mai ploioasă lună din calendar
Nu ar trebui să ne mire faptul că avem parte de atât de multe ploi la început de vară.
Datele adunate la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în perioada 1961- 2020, au demonstrat că precipitațiile medii ale lunii iunie sunt cuprinse între 50 și 75 mm în zonele joase din Banat, Crişana, Oltenia şi Muntenia.
În Carpaţii Meridionali, Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali, precipitațiile depăşesc 150 mm.
Cea mai mare cantitate de precipitații din luna iunie a fost înregistrată la Bâlea-Lac, în 2011, 588,4 mm.Și în București am avut recorduri de precipitații în prima lună de vară: în 1897 au fost 297,9 mm, la Bucureşti-Filaret. La Bucureşti-Băneasa, maxima absolută a fost de 212,2 mm, în 1958, iar la Bucureşti-Afumaţi, recordul a fost înregistrat în 1969, 202,9 mm.
În ceea ce privește temperatura maximă absolută a lunii iunie, aceasta a fost de 42 de grade Celsius și a fost înregistrată pe data de 29 iunie 1938, la Oravița.
În capitală, cea mai călduroasă zi de iunie a avut loc pe 20 iunie 1918, când s-au înregistrat 40,3 grade Celsius.
Temperatura minimă absolută a lunii iunie în România a fost înregistrată pe 5 şi 6 iunie 1939, când au fost -12 grade Celsius, la staţia meteorologică Vf. Omu.
În București, cea mai mică temperatură în prima lună de vară a fost pe 3 iunie 1918, 4,2 grade Celsius, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret.