Vremea în minivacanța de 1 Iunie - Rusalii 2023: Ce temperaturi vor fi la mare și la munte

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 01 mar 2024, 15:45

Pentru că tot vine minivacanța de 1 iunie și Rusalii, și românii aleg să plece la munte sau la mare, iată cum va fi vremea în această perioadă.

Sursa: freepik.com

Pentru că tot vine minivacanța de 1 iunie și Rusalii, și românii aleg să plece la munte sau la mare, iată cum va fi vremea în această perioadă.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru mini-vacanța de Rusalii.

Cum va fi vremea în luna iunie?

În acest an, mulți dintre angajatorii din România au ales să facă punte între 1 iunie și Rusalii, de aceea românii au ales să plece la munte sau la mare. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru mini-vacanța de Rusalii, iar vremea se anunță a fi una promițătoare.

Temperaturile vor fi peste medie, iar precipitațiile vor fi local și trecător.

Potrivit ANM, prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanță a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci. În perioadele calde, nu de puține ori, valorile termice urcă după-amiază la peste 30 de grade Celsius, iar în perioadele ploioase, într-un interval scurt, de câteva ore, aversele de ploaie pot aduce cantități de precipitații ce depășesc cantitățile medii lunare.

Temperaturile medii înregistrate vor fi mai mari decât cele normale în următoarele două săptămâni, se arată în prognoza pentru perioada 29 mai-26 iunie.

Cum va fi vremea în minivacanța de 1 iunie și Rusalii?

În perioada 1 -  5 iunie, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile nordice, nord-estice și local în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și sud-vestice, precum și în vestul Carpaților Meridionali și în zona Carpaților Occidentali, iar în rest va fi deficitar.

Nu vor avea loc abateri semnificative din punct de vedere meteorologic în nicio regiune din țară. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare.

În săptămâna 05.06.2023 – 12.06.2023, ultima pentru care meteorologii au emis anunțul, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregului teritoriu al României.

Și în această perioadă cantitatea de precipitații va fi excedentară în regiunile vestice, sudice și sud-estice, iar în rest va fi în general apropiată de cea normală pentru acest interval.

Cum va fi vremea la mare în perioada 30 – 11 iunie?

Pornind de la 22 de grade, în medie, în prima zi a intervalului de prognoză, valorile diurne vor crește până spre 25 de grade, valoare ce va fi de interes pentru intervalul 30 mai – 2 iunie. Ulterior datei de 2 iunie și până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, variațiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative de la o zi la alta, astfel că sunt estimate la nivel regional a se înregistra în medie 24 de grade.

Mediile temperaturilor minime estimate la nivelul regiunii vor fi de 14...16 grade, cele mai scăzute valori fiind estimate a se înregistra în perioada 31 mai – 3 iunie, iar cele mai mari în noaptea de 11 iunie.

Cum va fi vremea la munte în perioada 30 – 11 iunie?

Valorile termice estimate pe parcursul celor două săptămâni vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 13...15 grade și minime de 6...8 grade. Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezilor și ale serilor.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?