Vremea se schimbă radical: ANM anunță că un ciclon se va abate asupra României și va aduce cu el furtuni și vijelii în aproape toate regiunile din țară

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 iul 2024, 10:14

Vremea se schimbă l

 
Sursa: pixabay.com

Un ciclon care aduce cu el furtuni și vijelii se va abate asupra României.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat o schimbare radicală a vremii în România, cu furtuni și vijelii în aproape toate regiunile țării. Temperaturile vor scădea semnificativ, ajungând la maxime de 28 de grade joi și vineri.

Furtuni și vijelii în aproape toate regiunile din țară

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat recent schimbări majore în ceea ce privește condițiile meteorologice din România.

În următoarele zile, țara noastră se va confrunta cu o serie de fenomene meteo extreme, incluzând furtuni, vijelii și intensificări ale vântului. Aceste schimbări vin în contextul unei inversiuni termice semnificative, care va aduce temperaturi mai scăzute și instabilitate atmosferică.

Conform prognozei ANM, începând de joi, regimul de temperaturi va înregistra o scădere semnificativă, în special în regiunile nordice ale țării. Aici, temperaturile vor fi ușor sub media normală pentru această perioadă a anului.

În general, maximele termice vor oscila între 20 și 29 de grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în sud-vestul și sudul României.

„Vor fi zile mai răcoroase, în special joi și vineri, când vom înregistra temperaturi mai scăzute. Totuși, în weekend, valorile termice vor crește din nou, posibil atingând 34-35 de grade în vestul, sud-vestul și sudul țării până la finalul lunii iulie,” a

explicat Elena Mateescu la România TV.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță sfârșitul caniculei în România și Europa: Când se vor putea bucura românii de temperaturi mai scăzute

Această schimbare bruscă a vremii este cauzată de o inversiune termică, un fenomen meteo rar întâlnit în această perioadă a anului. Inversiunea termică apare atunci când straturile superioare ale atmosferei sunt mai calde decât cele inferioare, ducând la o răcire neașteptată la sol.

Răcirea se va resimți și în Capitală

Directorul ANM a menționat că răcirea vremii va fi resimțită și în sudul țării, inclusiv în București. Aici, temperaturile vor varia între 22 și 28 de grade Celsius. „De miercuri, vremea va deveni instabilă și se va răcori chiar și în sud-estul țării. Astfel, temperaturile se vor situa între 22 și 28, cel mult 29 de grade.

În Capitală, maxima va fi în jurul a 27 de grade,” a precizat Mateescu.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”

Aceasta va fi o schimbare semnificativă, având în vedere că sudul țării și Capitala au fost, până acum, printre cele mai călduroase zone. Răcirea va aduce o ușurare locuitorilor din aceste regiuni, care au suportat temperaturi caniculare în ultimele săptămâni.

Pe lângă scăderea temperaturilor, meteorologii avertizează asupra apariției unor fenomene extreme de instabilitate atmosferică. „Vor fi averse torențiale însoțite de intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, căderi de grindină și cantități de apă care pot depăși 25-35 de litri pe metru pătrat,” a adăugat directorul ANM.

Aceste condiții vor crea dificultăți semnificative în mai multe regiuni ale țării, în special în zonele urbane unde sistemele de drenaj pot fi suprasolicitate. Este esențial ca populația să fie pregătită pentru aceste fenomene și să ia măsurile necesare pentru a-și proteja locuințele și bunurile.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță că vremea se răcorește și apar ploile însoțite de descărcări electrice: Care este prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 iulie 2024 în țară

Recomandări pentru populație

În contextul avertizărilor meteo emise de ANM, este important ca cetățenii să fie informați și să ia măsuri preventive. Se recomandă evitarea deplasărilor neesențiale în timpul furtunilor și vijeliilor, asigurarea locuințelor împotriva posibilelor inundații și pregătirea pentru eventuale întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

De asemenea, este important să se urmeze sfaturile autorităților locale și să se monitorizeze constant evoluția vremii prin intermediul canalelor oficiale de informare. În situații de urgență, cetățenii sunt sfătuiți să contacteze autoritățile competente pentru a primi ajutor.

Astfel, România se pregătește pentru o perioadă de schimbări meteorologice radicale, care vor aduce temperaturi mai scăzute și fenomene extreme de instabilitate. Este crucial ca populația să fie pregătită și informată, pentru a face față acestor condiții meteo severe. ANM continuă să monitorizeze situația și să emită avertizări pe măsură ce noile date devin disponibile, asigurându-se că cetățenii sunt la curent cu evoluția vremii.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.