Vremea se schimbă radical! Meteorologii anunță lapoviță, ninsoare și inundații la mijlocul lunii septembrie, odată cu intrarea Ciclonului Boris în România

Autor: Cristina Mocanu

Ciclonul Boris, aflat acum în Europa, urmează să aducă vreme extremă și în România

Sursa: pexels.com

Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare în septembrie, odată cu pătrunderea Ciclonului Boris în România

Ciclonul Boris, aflat acum în Europa, urmează să aducă vreme extremă și în România la mijlocul lunii septembrie 2024. Meteorologii avertizează asupra ploilor abundente, răcirii bruște și vânturilor puternice, cu riscuri de inundații în unele zone. În regiunile montane, sunt așteptate lapoviță și ninsoare, însoțite de rafale de peste 80 km/h.

Ciclonul Boris pătrunde în România

Meteorologii avertizează asupra unei perioade de instabilitate atmosferică severă în România, cauzată de pătrunderea ciclonului Boris, care a afectat deja vestul și centrul Europei.

În următoarele zile, ne putem aștepta la o schimbare bruscă a condițiilor meteo, incluzând ploi torențiale, lapoviță, ninsoare și riscuri de inundații în anumite regiuni ale țării.

În noaptea de 11 septembrie, România a înregistrat o anomalie termică, cu temperaturi anormal de ridicate pentru această perioadă. Măsurătorile au indicat temperaturi record la 46 de stații meteorologice din țară, inclusiv în București. A fost cea mai caldă noapte de 11 septembrie înregistrată vreodată, cu valori ce sunt de obicei caracteristice miezului zilei.

Totuși, această căldură neobișnuită va fi urmată de o răcire accentuată adusă de ciclonul Boris, care se va resimți cel mai puternic la sfârșitul acestei săptămâni. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis deja avertizări cu privire la fenomenele extreme ce vor urma.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță furtuni și vânt puternic: Care este prognoza meteo pentru ziua de vineri, 13 septembrie 2024

Lapoviță, ninsoare și ploi la mijlocul lunii septembrie

Specialiștii estimează că ciclonul Boris va aduce ploi abundente în cea mai mare parte a țării, cu accent pe regiunile montane și de deal, unde cantitățile de apă ar putea depăși 40 l/mp.

Acest lucru crește semnificativ riscul de inundații locale, mai ales în zonele joase. De asemenea, sunt posibile fenomene de grindină, în special în vestul și centrul României.

În zonele montane, mai ales pe crestele Carpaților Meridionali, ploile se vor transforma în lapoviță și chiar ninsoare. Meteorologii avertizează că în aceste regiuni, vântul va sufla cu rafale de peste 80 km/h, ceea ce va amplifica senzația de frig și va crea condiții periculoase pentru excursioniști sau locuitorii din zonele montane.

Simona Căpșună, meteorolog, a declarat pentru observatornews.ro: „Furtunile vor avansa dinspre vestul țării către restul zonelor. La munte, cel puțin, vântul va sufla cu rafale de peste 80 km/h și, în special pe crestele Carpaților Meridionali, ploile ar putea să se transforme în lapoviță și ninsoare în timpul nopții, când temperaturile vor coborî la valori apropiate de îngheț.”

Pregătiri pentru vremea rece

În așteptarea temperaturilor scăzute, autoritățile din București și alte orașe mari au început deja pregătirile pentru asigurarea confortului termic al populației. Compania de termoficare din capitală va efectua teste pentru rețeaua de apă caldă, asigurându-se că sistemul este pregătit pentru furnizarea de căldură în cazul unei scăderi bruște a temperaturilor.

Citește și: În țară s-au înregistrat primele temperaturi negative: Meteorologii Accuweather anunță data la care va cădea prima zăpadă în București

Ciclonul Boris aduce o vreme extremă și imprevizibilă în România la mijlocul lunii septembrie 2024. De la furtuni și inundații, la lapoviță și ninsoare în zonele montane, acest fenomen meteo extrem va testa capacitatea autorităților și a populației de a face față unei tranziții rapide de la căldură la frig. Specialiștii recomandă prudență și pregătiri corespunzătoare, mai ales în zonele cu risc crescut de inundații și viscol.