Vremea se schimba radical! Un vortex polar va lovi Romania in weekend! Ce spun meteorologii despre acest fenomen!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 15 oct 2020, 17:28
Un val de aer rece va ajunge deasupra tarii noastre in acest weekend!

Un val de aer polar va lovi Europa in acest weekend, care va afecta inclusiv tara noastra. Vor fi intensificari puternice de vant, precipitatii si temperaturi scazute in toata tara.

Daca pana la inceputul acestei saptamani, temperaturile calde au persistat, potrivit ultimei atentionari ANM, vremea se va schimba radical in urmatoarele zile.

Un vortex polar va ajunge in Romania in weekend!

In unele zone montane iarna a venit deja cu primele ninsori slabe. Temperaturile care au scazut brusc in ultimele zile au adus primii fulgi de nea în Banat.

Muntele Mic și Munții Tarcu au fost acoperiți de un strat subțire de zăpadă. Marți, temperaturile au scăzut până la -3 grade Celsius, iar ploaia s-a transformat în ninsoare la altitudini de peste 1.600 de metri. În această dimineata, pe Varful Tarcu s-au înregistrat -6 grade Celsius. În acest context, un val de aer polar va lovi Europa în acest weekend. Temperaturile vor scădea drastic până la jumătatea săptămânii viitoare.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Meteorologii au anuntat ca un val de aer polar urmeaza sa loveasca Europa in acest weekend, iar pana la jumatatea saptamanii viitoare, temperaturile vor scadea drastic.

Valul de aer rece va ajunge si deasupra Romaniei, aducand temperaturi scazute, precipitatii si rafale puternice de vant.
Vortexul polar este o circulatie intensa a vantului care se extinde undeva intre 10 si 50 kilometri în atmosfera. In aceasta circulație, vantul poate sa ajunga si pana la 250 km/h.

"Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică.

În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul- probabil- în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulații sau se poate rupe în mai multe nuclee. Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci Europa centrală și de vest în special. Vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică.",
a explicat Bogdan Antonescu, expert in fenomene meteo extreme pentru Digi24.