Vremea severă a făcut prăpăd în nord-estul țării! Meteorologii anunță în continuare cod roșu de caniculă și furtuni

Autor: Laura Macovei

Ploile au făcut ravagii luni, în nord estul țării

Sursa: captură video Presa SM

Mai multe localități din nord-estul țării aflate sub cod roșu de furtuni au fost lovite ieri de furtuni devastatoare.

În timp ce mai bine de jumătate din țară înfruntă unul dintre cele mai lungi valuri de caniculă din istorie, nord-estul țării a fost lovit de furtuni devastatoare. Ieri, mai multe localități din această regiune au fost sub cod roșu de furtuni, iar grindina și ploile torențiale au provocat daune considerabile.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță vreme caniculară cu șanse nule de precipitații: Cum va fi vremea în țară marți, 9 iulie 2024 și câte grade va avea apa mării

Prăpăd în Satu-Mare. Ploile torențiale au transformat curțile oamenilor în lacuri

În județul Satu-Mare, furtunile au transformat rapid curțile oamenilor în adevărate lacuri. În doar câteva minute, precipitațiile intense au inundat străzile și gospodăriile, ceea ce nu a putut fi decât un coșmar pentru locuitori.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”

O situație similară a avut loc și în Bucovina, aflată sub cod portocaliu, unde ploile torențiale au provocat inundații rapide. Apa venită de pe versanți a inundat curțile și drumurile, iar pompierii au intervenit pentru a salva patru adulți și doi copii prinși în calea viiturii.

Codul roșu de caniculă se prelungește

În același timp, o cupolă de foc a acoperit 25 de județe din țară, aflate sub cod galben de caniculă.

La București, temperatura resimțită a ajuns la 41 de grade Celsius, iar în traficul urban termometrele au înregistrat până la 60 de grade Celsius. Asfaltul fierbinte a generat temperaturi de până la 70 de grade Celsius, transformând orașul într-un adevărat cuptor.

La Timișoara, locuitorii au încercat să facă față zilei sufocante de 40 de grade Celsius prin diverse metode de răcorire, cum ar fi consumul de înghețată, adăpostirea sub umbrele sau utilizarea fântânilor publice.

În Serbia, vecinii noștri au emis coduri portocalii de caniculă, iar meteorologii avertizează că în zilele următoare am putea vedea și în România coduri roșii de caniculă.

Psihologii trag un semnal de alarmă

Psihologii atrag atenția că disconfortul termic extrem ne afectează capacitatea de a gândi lucid și ne poate induce stări de furie. În plus, cabinetele de dermatologie se confruntă cu un număr crescut de pacienți afectați de temperaturile ridicate, iar medicii recomandă insistent evitarea expunerii la soare între orele 11 și 18.

Căldura ne transformă în cea mai proastă variantă a noastră. Agresivitatea se manifestă în mediul stradal. Ne lovim în umeri, ne lovim cu mâinile, îi împingem pe toţi ceilalţi, facem paşi mari, facem paşi mici ca să-i enervăm pe cei din spatele nostru. Provocăm,” a transmis Radu Leca, psiholog, conform Observator.

Astfel, România se confruntă simultan cu două extreme meteorologice: caniculă sufocantă în mare parte din țară și furtuni violente în nord-est. 

 

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.