Vulcanii Noroiosi, TARAMUL SELENAR, unic in Europa! Locuri incarcate de istorie, magie si credinta

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 05 oct 2020, 08:50

Cine nu a auzit de Vulcanii Noroiosi? Dar cati ati luat la pas culmile domoale de pe plaiurile buzoiene si v-ati minunat de platoul arid, cu aspect selenar, de la Pacle?

Va invit acum, alaturi de colegii mei, George Mihai si Vlad Ciobanu, la o plimbare prin locuri de o frumusete stranie, încarcate deopotriva de istorie, magie si credinta.

Am urcat aici pentru panorama extraordinara pe care o avem asupra unei parti insemnate din cursul raului Buzau, dar, si pentru istoria frumoasa si tumultoasa a acestui lacas de cult. Mergem sa vedem daca ne primesc maicile si daca ne povestesc mai multe

„Biserica dateaza de la 1694.

A fost manastire de calugari, ctitorie a boierilor Candesti si a functionat pana la secularizarea lui Al. I. Cuza, in 1863, cand foarte multe manastiri au fost inchise pana in anul 2003, cand s-a facut reactivarea manastirii. Dar, in toata aceasta perioada, a functionat ca si biserica de parohie, pentru ca localitatea Berca s-a format initial din clacasii fostei manastiri.”, ne spune maica Eufrasia Craciun care adauga: „Acum functioneaza ca si schit de calugarite,  sub titulatura de <>”.
Tot ea ne spune ca oamenii care vin aici din doua motive:„Vin turisti din doua motive: unii sunt interesati de istorie, altii sunt mai mult aplecati spre evlavia credintei strabune.”

Desi este poate cel mai cunoscut asezamant monahal de pe tot cuprinsul judetului Buzau, manastirea Ciolanu e situata asa, in inima padurii si se bucura in mare parte a timpului de liniste si pace.
Doar cand e cate o sarbatoare se transforma locul acesta intr-un adevarat furnicar. Sunt foarte multi turisti, foarte multi enoriasi, veniti cu masini, cu corturi si care asista la slujba chiar in curtea manastirii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată.

„Adevărul o să iasă la suprafață!”

Vreme de 16 ani, intre anii '70 si '85, aici, in poienile Tisaului, langa manastirea Ciolanu, au venit in fiecare vara cate 16 sculptori. Fiecare a primit, prin tragere la sorti- se spune, cate un bloc de calcar in care a trebuit sa sape, dupa propria lor gandire si imaginatie, cate o opera de arta. Ei bine, in momentul acesta, sunt aici, in tabara de sculptura de la Magura nu mai putin de 256 de lucrari.

Toate pot fi admirate la liber. Daca vii la manastire sa te inchini, sa te rogi, treci si pe aici! Daca vii sa vezi tabara de sculptura, neaparat ajungi si la manastire!

Si vestitii Vulcani Noroiosi! Vorbim despre mii, cine stie, poate chiar zeci de mii de turisti care ajung anual aici, la Pacle, la Berca, sa vada Paclele Mici, Paclele Mari… Aurel Boboc, care are un  camping in zona,  se simte binecuvantat- cine mai are asa o priveliste? „Practic, aveti senzatia ca va aflati pe un taram selenar.

Si stand asa, intre vulcani, acea bolboroseala si acel zgomot, asa, de eruptie de Vulcan chiar ca-ti da, asa, o senzatie foarte stranie. Si mirosul ala de sulf si… Toate lucrurile acestea, asa, concura la un pol de energie.”

Ce au mai descoperit colegii nostri, George Mihai si Vlad Ciobanu, descoperiti in materialul video!< >”. Tot ea ne spune ca oamenii care vin aici din doua motive:„ Vin turisti din doua motive: unii sunt interesati de istorie, altii sunt mai mult aplecati spre evlavia credintei strabune.”

Desi este poate cel mai cunoscut asezamant monahal de pe tot cuprinsul judetului Buzau, manastirea Ciolanu e situata asa, in inima padurii si se bucura in mare parte a timpului de liniste si pace. Doar cand e cate o sarbatoare se transforma locul acesta intr-un adevarat furnicar. Sunt foarte multi turisti, foarte multi enoriasi, veniti cu masini, cu corturi si care asista la slujba chiar in curtea manastirii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Vreme de 16 ani, intre anii '70 si '85, aici, in poienile Tisaului, langa manastirea Ciolanu, au venit in fiecare vara cate 16 sculptori. Fiecare a primit, prin tragere la sorti- se spune, cate un bloc de calcar in care a trebuit sa sape, dupa propria lor gandire si imaginatie, cate o opera de arta. Ei bine, in momentul acesta, sunt aici, in tabara de sculptura de la Magura nu mai putin de 256 de lucrari. Toate pot fi admirate la liber. Daca vii la manastire sa te inchini, sa te rogi, treci si pe aici! Daca vii sa vezi tabara de sculptura, neaparat ajungi si la manastire!

Si vestitii Vulcani Noroiosi! Vorbim despre mii, cine stie, poate chiar zeci de mii de turisti care ajung anual aici, la Pacle, la Berca, sa vada Paclele Mici, Paclele Mari… Aurel Boboc, care are un  camping in zona,  se simte binecuvantat- cine mai are asa o priveliste? „Practic, aveti senzatia ca va aflati pe un taram selenar. Si stand asa, intre vulcani, acea bolboroseala si acel zgomot, asa, de eruptie de Vulcan chiar ca-ti da, asa, o senzatie foarte stranie. Si mirosul ala de sulf si… Toate lucrurile acestea, asa, concura la un pol de energie.”

Ce au mai descoperit colegii nostri, George Mihai si Vlad Ciobanu, descoperiti in materialul video!