Wall Street devine iar bullish! Economia se redreseaza sau e temporar?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 09 mar 2024, 02:15

Wall Street se simte din nou optimist. Indicele S&P 500 s-a redresat joi pentru a încheia ziua într-o piață ascendentă cu o creștere de 20% de la minimul recent

Sursa: PixaBay

Wall Street se simte din nou optimist. Indicele S&P 500 s-a redresat joi pentru a încheia ziua într-o piață ascendentă cu o creștere de 20% de la minimul recent

Wall Street se simte din nou optimist. Indicele S&P 500 s-a redresat joi pentru a încheia ziua într-o piață ascendentă, marcând o creștere de 20% de la cel mai recent minim, atins pe 12 octombrie 2022. Acest lucru pune capăt pieței bear care a început în ianuarie 2022. Susținut de creșterile înregistrate de marile acțiuni din domeniul tehnologiei, indicele general a închis la 4.293,93 și a depășit pragul care separă o piață bear de o piață bull- acesta este limbajul investitorilor pentru o perioadă de timp marcată de creșterea prețurilor acțiunilor și de optimismul de pe Wall Street. Investitorii sunt cu siguranță într-o dispoziție de cumpărare: Indicele de frică și lăcomie a ajuns joi la "Lăcomie extremă".

Piețele au rămas surprinzător de rezistente în ultimele nouă luni, în condițiile în care 2022 perdanți, cum ar fi sectorul tehnologic și media, și-au revenit după un an dezastruos, în speranța că ce este mai rău a trecut pentru aceste industrii. Boom-ul IA a alimentat interesul pentru acțiunile din domeniul tehnologiei, care domină S&P 500.

După un an îngrozitor pentru Big Tech, optimismul a revenit, deoarece ChatGPT a făcut ca AI să devină un lucru important în Silicon Valley. Investitorii fac pariuri mari pe Google, Meta, Apple, Amazon, Nvidia și alții, în speranța că pot conduce o nouă revoluție tehnologică cu ajutorul inteligenței artificiale.

În ultima săptămână, piețele au luat avânt, probabil din cauza sfârșitului crizei privind plafonul datoriei, a optimismului că Rezerva Federală va pune pe pauză creșterea ratelor la ședința din iunie și a unei serii recente de lecturi economice puternice. Și, deși toate acestea sunt aspecte pozitive pentru economie, analiștii se tem că aceasta ar putea fi o revenire de scurtă durată, care să sfârșească prin a-i mușca pe investitori. Inflația rămâne prea ridicată pentru a fi confortabilă. Economia americană continuă să adauge locuri de muncă, dar ritmul a fost în mare parte mai lent. Consumatorii continuă să cheltuiască, dar se retrag din cheltuielile discreționare, cum ar fi îmbrăcămintea, și se concentrează în schimb pe necesități precum mâncarea și activitățile de agrement.

Aceasta nu este tocmai o rețetă pentru succesul pieței pe termen lung.

"Suntem foarte târziu în ciclul economic care începe să încetinească și care probabil se îndreaptă spre o recesiune mai târziu în acest an", a declarat Sameer Samana, senior global market strategist la Wells Fargo Investment Institute, pentru CNN. "Diferența cheie pentru noi este că aveți tendința de a vedea că piețele bull coincid cu expansiunile economice, nu cu contracțiile economice."

Totuși, de la ultima piață bull market, am avut un război în Europa, o criză bancară și o criză a datoriilor, printre alte drame. Piețele se află pe un teritoriu neexplorat și, deși o recesiune economică care coincide cu un boom pe Wall Street ar fi o premieră, "pe această piață, niciodată nu spui niciodată", a spus Samana.

Wall Street se simte din nou optimist. Indicele S&P 500 s-a redresat joi pentru a încheia ziua într-o piață ascendentă cu o creștere de 20% de la minimul recent
[Sursa: PixaBay]

Piața rațelor

Situația actuală este puțin mai nuanțată decât cea binară piață de taur- piață de rață, a declarat Kevin Gordon, senior investment strategist la Schwab. El descrie ceea ce se întâmplă în schimb ca fiind o "piață de rață", ceea ce înseamnă că acțiunile par frumoase și calme la suprafață, dar că sub ele se desfășoară o mulțime de vâslituri.

Companiile din domeniul tehnologiei și al inteligenței artificiale cu acțiuni cu mega-capitalizare urcă vertiginos și "rezolvă" problemele pieței, a spus el, totul în timp ce companiile ciclice și cele mai mici suferă.

Indicele S&P 500 este ponderat în funcție de valoarea de piață și are o pondere de top, ceea ce înseamnă că doar câteva companii- în principal Big Tech- reușesc să stimuleze indicele chiar dacă majoritatea acțiunilor se luptă.

"Exuberanța din jurul inteligenței artificiale, împreună cu o revenire a dolarului american, a produs o divergență extremă și un risc de concentrare în principalii indici bursieri", a declarat Lisa Shalett, director de investiții la Morgan Stanley Wealth Management. "O astfel de îngustime nu este cea pe care se construiesc noile piețe bull".

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Concluzia: Investitorii ar trebui "să evite să se lase absorbiți de această situație ca fiind o nouă piață bull", a spus Samana. "Păstrați perspectiva a ceea ce este aceasta, care este o revenire foarte tentantă a pieței bear".

Investitorii ar trebui să profite de această oscilație prin tăierea părților din portofoliile lor de care așteptau să scape, a spus el, spre deosebire de încercarea de a urmări companiile de tehnologie care au condus această mișcare ascendentă.

Wall Street se simte din nou optimist. Indicele S&P 500 s-a redresat joi pentru a încheia ziua într-o piață ascendentă cu o creștere de 20% de la minimul recent
[Sursa: PixaBay]

Totul se rezumă la Fed

Dacă vom rămâne sau nu într-o piață bull va depinde probabil de decizia de politică a dobânzii luată săptămâna viitoare de Federal Reserve, a declarat Sam Stovall, strateg șef de investiții la CFRA. De când Fed a început să anunțe modificări ale ratei fondurilor Fed în 1989, a spus el, au existat 16 momente în timpul ciclurilor de majorare a ratelor când Fed fie a sărit peste majorarea ratelor, fie a încheiat cu totul programul de majorare a ratelor.

După ce Fed fie a sărit, fie a încetat creșterea ratelor la o ședință, S&P 500 a crescut în medie cu 3,6% și a câștigat în preț în 88% din cazuri.

"În cazul în care Fed renunță la majorarea ratelor în iunie, istoria spune, dar nu garantează, că piața are potențial de creștere în continuare", a spus el.

Citește și: Germania a alunecat în recesiune și ar trebui să fim îngrijorati!

Citește și: Amazon cu un profit de 3,2 miliarde de dolari dupa concedieri in masa!

Citește și: Actiuni de valoare- Ce inseamna si care sunt riscurile acestora?