Wall Street se scutură de temerile legate de ratele dobânzilor

Author: Bogdan Frațilă

Pe Wall Street, cele mai recente îngrijorări legate de rata dobânzii s-au evaporat rapid. Optimismul economic a prevalat și a împins alte probleme în fundal.

Sursa: PixaBay

Pe Wall Street, cele mai recente îngrijorări legate de rata dobânzii s-au evaporat rapid. Optimismul economic a prevalat și a împins alte probleme în fundal.

Pe Wall Street, cele mai recente îngrijorări legate de rata dobânzii s-au evaporat rapid. Optimismul economic a prevalat și a împins alte probleme în fundal. Pe de altă parte, DAX a făcut față mai greu ultimelor avertismente privind ratele dobânzilor, lansate de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, în seara precedentă. Principalii indici bursieri chiar și-au extins câștigurile pe parcursul zilei și au închis în creștere clară, după ce ieri scăzuseră semnificativ la sfârșitul ședinței de tranzacționare.

autoritățile monetare "nu sunt convinse" că nivelul ratei dobânzii este suficient de restrictiv pentru a combate inflația, a subliniat Powell. "Aceasta este partea negativă", a declarat Greg Bassuk de la administratorul de active AXS Investments. "În partea pozitivă, investitorii au văzut câștiguri solide și o economie rezistentă. Prin urmare, toți ochii sunt ațintiți asupra oricăror alte date economice sau comentarii ale Fed care ar putea oferi un feedback mai bun cu privire la direcția viitoare atât a economiei, cât și a piețelor."

Indicele de referință Dow Jones a încheiat în creștere cu 1,15%, la 34.283 de puncte. La nivel săptămânal, cel mai important indice de pe Wall Street a înregistrat astfel o creștere de aproximativ 0,6%. Nasdaq, indicele Nasdaq 100, cu pondere mare în tehnologie, a crescut chiar și cu aproximativ 2,0%, indicele Nasdaq 100 a avansat cu 2,25%, iar S&P 500 a câștigat 1,5%.

Raliu al investitorilor americani

Investitorii americani s-au redresat în ciuda reproșurilor lui Jerome Powell, după ce Dow Jones crescuse deja semnificativ de la sfârșitul lunii octombrie. După ultima decizie privind rata dobânzii, datele privind piața muncii și inflația și declarațiile oficialilor Fed, piețele financiare au presupus că ratele dobânzilor în SUA au atins probabil un nivel maxim. Ieri, însă, Powell a atenuat în mod surprinzător speranțele investitorilor privind o abatere iminentă de la cursul său strict al politicii monetare.


Reacția investitorilor pe piețele de obligațiuni a fost mai amestecată. Titlurile de Trezorerie americane pe zece ani, care marchează tendința, aveau un randament de 4,65% în unele momente, după ce joi au închis la 4,63%. Cu toate acestea, ele și-au revenit din nou spre sfârșitul sesiunii. Titlurile echivalente germane aveau un randament de până la 2,74%, după 2,71%. "Piețele dobânzilor rămân nervoase după ce mai mulți reprezentanți ai Fed și BCE ne-au reamintit că o nouă înăsprire este posibilă, dacă este necesar", a declarat Francesco Di Bella, strateg pentru dobânzi la Unicredit.
La rândul său, președintele BCE, Christine Lagarde, a subliniat că BCE este pe cale să își atingă ținta de inflație.
Gigantul de divertisment Walt Disney resimte efectele grevelor scriitorilor și actorilor de la Hollywood, care s-au încheiat după mai multe luni. Acțiunile au pierdut 2,25%, ajungând la 88,27 dolari și au onorat astfel ultimul loc pe Dow Jones, în condițiile în care mai multe producții cinematografice importante au fost amânate.
Studiourile și actorii încă lucrează la calendarele pentru finalizarea unor proiecte neterminate, precum continuarea filmului "Deadpool" sau "Blade". de asemenea, Goldman Sachs și-a redus ținta de preț pentru Disney la 120 de la 125 de dolari. Analiștii au justificat mișcarea prin faptul că firma nu a găsit încă un partener pentru postul de televiziune sportiv ESPN.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Investitorii DAX încasează bani- discursul lui Powell a avut un efect secundar

Optimiștii de pe piața bursieră autohtonă au suferit un eșec la sfârșitul săptămânii. Ieri, președintele Rezervei Federale americane, Powell, a lăsat să se înțeleagă că majorarea ratelor dobânzilor este încă o opțiune pentru el. Drept urmare, investitorii au încasat banii înainte de weekend.
Ieri, barometrul bursier german atinsese cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii octombrie, de 15.365 de puncte. Maximul zilei de astăzi pentru DAX a fost de 15.309 puncte, în timp ce minimul zilei a fost de 15.171 puncte. În cele din urmă, indicele principal a încheiat ziua cu 0,77% mai jos, la 15.234 puncte, înregistrând astfel doar o ușoară creștere săptămânală de aproximativ 0,3%.
Așadar, nu a fost vorba de o cădere liberă a DAX, dar ziua de tranzacționare de astăzi a fost cu siguranță un regres semnificativ pentru tauri. Mai ales că indicele MDAX, indicele acțiunilor de dimensiuni medii, care se bazează în mare măsură pe industrie și exporturi, a înregistrat o scădere semnificativă de 2,05%, și nu numai că opțiunea unor noi creșteri ale ratelor dobânzilor este din nou pe masă după declarațiile lui Powell, dar și reducerile de rate ale dobânzilor în anul următor, pe care taurii (cumpărătorii) le așteptau cu fermitate, sunt de asemenea susceptibile de a fi în stele pentru moment. Investitorii care sperau la un sfârșit al creșterilor dobânzilor și-au văzut din nou spulberate visele, a declarat expertul în piețe de capital Jürgen Molnar de la brokerul Robomarkets. "Așa că acum a revenit amestecul periculos de incertitudine a politicii monetare, slăbirea economiilor și riscurile geopolitice".

Citește și: Impactul impozitului minim global- Ce schimbari aduce Germania?

Citește și: Reforma reformei- Cum se schimba Polonia dupa alegeri?

Citește și: Laurențiu, decizie radicală după plecarea Lorenei din „Casa iubirii”! De ce a plecat concurentul acasă: „Vă zic eu acum de ce”