Windows 11 avantajele și dezavantajele pentru firme

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 13 iul 2023, 03:35

Windows 11 oferă diverse caracteristici pe care companiile le vor aprecia, dar există și probleme

Sursa: PixaBay

Windows 11 oferă diverse caracteristici pe care companiile le vor aprecia, dar există și probleme

Dincolo de o estetică elegantă și curbată, de meniul de start reorganizat și de bara de activități cu un nou aspect, Windows 11 oferă, de asemenea, o serie de caracteristici noi care vor atrage atenția în special utilizatorilor din mediul de afaceri.

Noul sistem de operare a fost în mod clar optimizat pentru munca hibridă(opens in new tab), prin care angajații își împart timpul între casă și birou, cu noi opțiuni concepute pentru a le permite utilizatorilor să facă mai multe sarcini și să reia de unde au rămas.

Potrivit Microsoft, Windows 11 stabilește, de asemenea, un nou punct de referință pentru performanță și securitate, ceea ce va ajuta companiile să optimizeze productivitatea și să protejeze angajații împotriva unei liste de amenințări cibernetice în continuă schimbare.

Cu toate acestea, este posibil ca Windows 11 să creeze, de asemenea, câteva bătăi de cap și pentru întreprinderi. Confuzia legată de cerințele hardware nu a fost încă complet rezolvată, de exemplu, și se pare că utilizatorii se confruntă deja cu câteva bug-uri la lansare, așa că întreprinderile vor trebui să se gândească bine când să apese pe

trăgaciul Windows 11.

Colaborare și productivitate

În Windows 11, utilizatorii se pot lansa direct în chat-urile și întâlnirile Teams(opens in new tab) cu un singur clic sau o singură atingere, prin intermediul unei pictograme care ocupă o poziție frontală și centrală în bara de sarcini. Noua tavă de sistem găzduiește, de asemenea, un buton de dezactivare a sunetului pentru un acces facil, abordând unul dintre cele mai frecvente gafe pandemice.

Microsoft a introdus, de asemenea, o serie de actualizări menite să ajute utilizatorii să maximizeze productivitatea la locul de muncă. De exemplu, Windows 11 oferă o nouă funcție numită Snap Layouts, care le oferă utilizatorilor o gamă mai largă de opțiuni de orientare atunci când fac multitasking între mai multe ferestre sau aplicații.

Performanță și securitate

În timpul dezvoltării Windows 11, un alt domeniu pe care Microsoft l-a perfecționat a fost performanța și securitatea, două calități care vor fi în fruntea listei de priorități pentru orice afacere.

Se pare că noul sistem de operare folosește și el mai puțină energie, ceea ce ar trebui să se traducă printr-o autonomie mai mare a bateriei atunci când angajații lucrează în deplasări.

Separat, Microsoft a ținut să evidențieze acreditările de securitate ale Windows 11, cu noi protecții adăugate la nivel de cip și cloud pentru a se asigura că bunurile companiei rămân în siguranță indiferent de locul în care se află angajații.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Caracteristicile cheie de securitate, cum ar fi izolarea bazată pe hardware, criptarea și prevenirea malware-ului, sunt activate în mod implicit.

De asemenea, am facilitat trecerea fără parolă prin simplificarea pașilor de implementare a Windows Hello for Business", a explicat firma.

Cu securitatea în prim plan, Microsoft a introdus, de asemenea, un nou set strict de cerințe hardware pentru Windows 11. De exemplu, toate procesoarele compatibile cu Windows 11 trebuie să fie dotate cu un TPM încorporat(opens in new tab) și să suporte boot securizat, securitate bazată pe virtualizare (VBS) și capabilități VBS specifice.

Cu toate acestea, deși aceste cerințe vor proteja utilizatorii împotriva atacurilor (în special la nivel de firmware), se așteaptă ca ele să creeze serioase bătăi de cap și pentru întreprinderi.

Cerințe hardware

Microsoft a încurcat aproape pe toată lumea cu cerințele hardware minime(opens in new tab) pentru Windows 11. În centrul confuziei se află un element de tehnologie cunoscut sub numele de Trusted Platform Module, sau TPM.

Sarcina cipurilor TPM este de a efectua operațiuni criptografice care asigură securitatea la nivel hardware și verifică autenticitatea unui sistem la lansare. De asemenea, acestea dispun de diverse mecanisme care le fac rezistente la manipulare.

Printre alte specificații referitoare la procesor, memoria RAM și spațiul de stocare, Windows 11 va impune ca toate sistemele să aibă suport TPM 2.0, fie integrat în procesor, fie sub forma unui cip suplimentar conectat la placa de bază.

A instala sau a nu instala

Lăsând la o parte cerințele de sistem, Microsoft spune că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a asigura o actualizare de la Windows 10 la Windows 11 cât mai ușoară pentru personalul IT. De exemplu, compania a avut grijă să mențină consecvența între diferitele instrumente de gestionare a Windows- cum ar fi Endpoint Manager și Windows Update for Business- astfel încât totul ar trebui să fie familiar pentru administratori.

Cu toate acestea, atunci când sosește un nou sistem de operare, multe întreprinderi aleg să amâne înainte de a-l lansa pe scară largă- și asta pentru un motiv întemeiat. Deși Windows 11 va fi fost supus unor teste extinse, atât în laborator, cât și în timpul accesului timpuriu, deja încep să apară erori după lansare.

Per total, Windows 11 oferă numeroase motive de entuziasm pentru întreprinderi, de la caracteristici care susțin noi moduri de lucru până la adăugiri menite să asigure securitatea angajaților, indiferent de locația lor. Iar dacă Microsoft va reuși să se țină de promisiuni, Windows 11 va oferi valoare întreprinderilor de toate tipurile, în timp ce acestea încearcă să profite de noile oportunități în peisajul post-pandemic.

Citeste si: Top 3 Smartphone 2022

Citeste si: 5 Sfaturi de securitate online pentru a evita sa fii hackuit!

Citeste si: Samsung Glaxy S22 Ultra vs Iphone 14 Pro Max