Xi Jinping a obținut al treilea mandat, după ce a înlăturat orice contestare. Acesta a reușit să devină cel mai puternic lider al Chinei, primul fiind Mao Zedong, cel care a fondat regimul comunist chinez.
Xi Jinping a obținut al treilea mandat
Un Comitet Central, în mare parte remaniat al Partidului Comunist Chinez, a fost cel care l-a desemnat pe Xi Jinping pentru a treia oară.
„Lumea are nevoie de China. China nu se poate dezvolta fără lume, iar lumea are nevoie, la rândul ei, de China”, a spus Xi Jinping, în cadrul unui discurs de presă, după ce a obținut cel de-al treilea mandat de conducere.
De asemenea, președintele Chinei a spus că țara pe care o conduce a realizat două miracole: „o dezvoltare economică rapidă și o stabilitate socială pe termen lung”.
Citeste si: China a renunțat la promisiunea de a nu trimite trupe în Taiwan, după ce ce „patria” va fi reunificată
După mai multe schimbări care au avut loc la conducerea Chinei, Alfred Wu Muluan, expert în politică Republicii Chineze, de la Universitatea Națională din Singapore, a punctat că, în Comitetul Permanent, se află doar
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
China continuă să amenințe Taiwan cu războiul
Sâmbătă, 22 octombre, Partidul Comunist Chinez a adoptat mai multe amendamente prin care este stabilit „rolul central” al lui Xi Jinping, dar și opoziția față de orice tentativă de-a Taiwanului în ceea ce privește dorința de a renunța la numele de „Republica China” și de a avea propria independență.
„Congresul acceptă să introducă în carta partidului declaraţii privind(...) opoziţia hotărâtă şi descurajarea separatiştilor care încearcă să obţină independenţa Taiwanului”, este precizat în rezoluția comuniștilor chinezi.
Doctrina actuală precizează faptul că partidul „va depune eforturi în mod continuu pentru întărirea unității întregului popor chinez între compatrioții din Taiwan”, în timp ce se depun eforturi pentru ca „patria mamă” să fie reunificată.
Citeste si: Modul în care China poate pune stăpânire pe Taiwan fără să-l invadeze. Avertismentul analiștilor
De asemenea, nu de puține ori, China a spus că își dorește să reunifice Taiwanul cu restul țării, spunând că pune accent pe modalitățile pașnice, dar și că, dacă situația o va cere, va apela și la alte modalități și că „niciodată” nu va renunța la posibilitatea de a face acest lucru pe cale militară.
Temerile despre posibilitatea invadării Taiwanului au început în această vară, după vizita lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, în Taiwan.