YouTube și Facebook blochează Russia Today și Sputnik. Canalele oficiale de propagandă ale lui Putin sunt intezise în Europa

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 01 dec 2022, 06:30

Canalele media rusești Russia Today și Sputnik au fost interzise în întreaga Uniune Europeană.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a anunțat într-o conferință de presă că Sputnik și Russia Today, publicații apropiate regimului de la Kremlin, vor fi interzise pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, YouTube și Facebook interzic canalele oficiale de propagandă ale lui Putin.

Citeste si: Când s-ar putea încheia războiul Rusia- Ucraina! Cineva apropiat de Putin a avansat și o dată!

Youtube blochează în Europa toate paginile și canalele rețelelor mass-media Russia Today și Sputnik

Russia Today și Sputnik erau considerate principalele instrumente de propagandă rusă în afara țării. În acest context, Google, compania care deține platforma Youtube, a anunțat “blocarea imediată”, pentru utilizatorii europeni, a tuturor canalelor care au legătură cu Russia Today și Sputnik, în contextul războiului din Ucraina.

„Vom interzice Sputnik și Russia Today în toată Uniunea Europeană pentru a stopa mașinăria de dezinformare a Rusiei în UE.

Astfel, nu vor mai putea să răspândească minciunile lui Puțin și să divizeze oamenii din UE ”
, a spus șefa Comisiei Europene.

Citeste si: Trupele de soldați ruși se reorganizează pentru a ataca mai puternic! Soldații ar fi folosit rachete termobarice în atacurile de astăzi

Un purtător de cuvânt al Youtube a precizat că va mai dura până vor fi propuse toate modificările, însă la accesarea canalelor în limba engleză Russia Today (cu 4,6 milioane de abonați) și Sputnik (cu 321 de mii de abonați) se deschide o filă

goală cu textul:  Acest canal nu este disponibil în țara ta”.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

„Din cauza războiului care se desfășoară în Ucraina, blocăm canalele YouTube conectate la RT și Sputnik în toată Europa, cu efect imediat. Va dura pentru ca sistemele noastre să se intensifice complet.

Echipele noastre continuă să monitorizeze situația non-stop pentru a lua măsuri rapide”, a declarat un purtător de cuvânt al YouTube într-un comunicat, potrivit Reuters.

Totodată, compania Meta a transmis că restricționează rețelele Russia Today și Sputnik în Uniunea Europeană, pe toate platformele sale, cele mai importante fiind Facebook și Instagram. În schimb, Twitter va eticheta postările instituțiilor mass-media rusești controlate de stat și le va reduce vizibilitatea.

Comisarul european Thierry Breton a declarat marți, 1 martie, că executivul Uniunii va cere aprobarea tuturor țărilor pentru restricționarea conținutului celor două grupuri de presă rusești, indiferent de canalul de difuzare (internet, cablu, satelit, aplicații online etc.), potrivit biziday.ro.

Citeste si: Soldații ruşi, rămaşi fără servicii roaming, sunt gata să ucidă ucraineni pentru un telefon. Cine se opune este împuşcat

Luni, 28 februarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului României a anunțat că statul interzice nouă site-uri de propagandă controlate de Kremlin. Și, a anunțat și scoaterea din grila de programe a postului Russia Today, care se mai regăsea în portofoliul unui singur operator de televiziune.

Josep Borrel a declarat, duminică, 2 februarie, în cadrul unei conferințe, că Uniunea Europeană ia măsuri pentru a stopa manipularea informațiilor de către Rusia. „Călcăm șarpele pe gât”, a spus înaltul oficial european.