Potrivit descopera.ro, consumul ridicat de fructoza pare sa fie asociat cu boli grave precum cancer, boli de inima, hipertensiune, afectiuni renale, diabet tip 2 si dementa. Un nou studiu arata ca si raspunsul la stres si riscul de a suferi de anxietate si depresie sunt exacerbate de consumul mare de fructoza.
O alimentatie bogata in fructoza are ca efect, la adolescenti, cresterea riscului de a suferi de depresie, anxietate si stres.
Din punct de vedere chimic, zaharul este o substanta numita sucroza, iar sucroza este un dizaharid, molecula ei fiind compusa dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. In organism, sucroza este descompusa de enzime specifice in cele doua molecule componente – glucoza si fructoza.
Consumul ridicat de fructoza pare sa fie asociat cu o serie de boli grave precum cancer, boli de inima, hipertensiune, afectiuni renale, diabet tip 2 si chiar dementa. Acum, in urma unui nou studiu, cercetatorii de la Emory University, din Atlanta, SUA, spun ca fructoza stimuleaza si anumite cai neuronale care infleunteaza raspunsul creierului la stres, ceea ce are efecte semnificative asupra comportamentului. Printre altele, poate inrautati simptomele anxietatii si ale depresiei.
Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei
Aceste efecte sunt deosebit de ingrijoratoare mai ales in adolescenta, etapa in care se dezvolta raspunsul la stres al organismului. Daca sistemul de raspuns la stres devine prea sensibil, adolescentii risca sa fie, la maturitate, mai susceptibili la efectele stresului.
Expunerea prelungita la stres poate duce la cresterea tensiunii arteriale, slabeste sistemul imunitar, mareste riscul aparitiei bolilor cardiace si a atacului vascular cerebral, contribuie la aparitia infertilitatii si accelereaza procesul de imbatranire.