Zăpadă în mijlocul verii în localitatea Dâmbovicioara. Camerele de supraveghere ale unei cabane au surprins peisajul de „iarnă”

Autor: Andrei Costanda

Peisaj de iarnă în mijlocul verii

Sursa: Unsplash / Photo by Brian Jones

Zăpadă la mijlocul verii în Argeș și furtuni violente în întreaga țară pun autoritățile în alertă.

Într-un fenomen meteorologic neobișnuit, județul Argeș a fost martorul unui episod de ninsoare în mijlocul lunii iulie. La Dâmbovicioara, în apropierea graniței cu județul Brașov, ploaia s-a transformat brusc în fulgi de zăpadă, acoperind pământul cu un strat subțire de nea.

La Dâmbovicioara a nins în luna iulie

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale unei cabane, situate la o altitudine de aproape 1000 de metri în Munții Piatra Craiului, arată o scenă de iarnă liniștită, cu un strat alb de zăpadă acoperind curtea.

Aceste fenomene neobișnuite vin pe fondul unei perioade de vreme extremă care a afectat întreaga țară. România a fost recent lovită de o serie de furtuni violente, care au urmat unui cod galben de caniculă. Aproape trei sferturi din teritoriul țării se află sub cod portocaliu de vreme severă, iar efectele sunt resimțite peste tot. În Suceava, ploile torențiale au inundat străzi și case, necesitând intervenția de urgență a pompierilor pentru a scoate apa acumulată.

Citește și: Tricolorii au oferit o lecție importantă de civilizație și respect la plecarea din Germania. Mesajul transmis de naționala României a devenit viral: „Oaspeții perfecți”

Citește și: Un bărbat din Sighișoara și-a înjunghiat mama de mai multe ori din cauza problemelor financiare

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Fenomene extreme și răcire bruscă

În județul Mureș, o rupere de nori a adus ploi torențiale timp de 20 de minute, ducând la inundarea mai multor gospodării și smulgerea copacilor din rădăcini. De asemenea, în Iași, vântul puternic a doborât un copac peste un autoturism, punând în pericol viața a două persoane care, din fericire, au scăpat nevătămate.

Maramureșul a fost și el măturat de furtuni și grindină.

În localitatea Văleni, rafalele puternice au pus la pământ o pădure de brazi în doar câteva minute, un fenomen nemaivăzut de localnici. Specialiștii atribuie aceste rafale unui fenomen numit „vânt de forfecare”, care a adus vânturi cu viteze de peste 90 km/h.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a raportat intervenții în 98 de localități din 22 de județe afectate de fenomenele hidrometeorologice severe. Printre județele afectate se numără Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, și municipiul București.

Pentru miercuri, 3 iulie, Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de cod galben de furtuni, valabilă până la ora 23:00 în 14 județe. Se așteaptă descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină, în special în sud-estul țării.

În București, vremea s-a răcit semnificativ, cu temperaturi maxime în jurul valorii de 27 de grade Celsius. Cerul va fi temporar noros, iar după-amiaza crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări scurte ale vântului.

Puteți urmări totul în materialul video de mai jos: