Zece feluri prin care puteţi reduce facturile la utilităţi

Editor: Silviu Bunea Autor: S.B.
Actualizat: 29 feb 2024, 23:00

Pe timpul verii, consumul de energie electrică creşte considerabil, în special în urma suprautilizării aparatelor de aer condiţionat sau a frigiderelor, care sunt nevoite să facă faţă temperaturilor caniculare.

Dacă va ingrijoreaza viitoarele facturi la utilităţi, iată 10 feluri prin care le puteţi reduce:

1. Efectuaţi periodic revizii asupra electrocasnicelor, în special pentru aparatele de aer condiţionat. Pe timpul verii, filtrele acestora trebuie curăţate lunar, pentru a funcţiona la capacitate maximă.

2. Pentru a ajuta la răcirea casei, instalaţi jaluzele, rulouri exterioare sau trageţi draperiile pe timpul zilei (este mult mai eficient dacă acestea sunt de culoare deschisă).

3. Înlocuiţi becurile de la corpurile de iluminat cu unele LED- acestea au un consum mai redus, chiar şi cu 60%. În plus, nu se încălzesc la fel de mult precum cele clasice şi au o durată a vieţii de 10 ori mai mare.

4. Stingeţi întotdeauna luminile de care nu aveţi nevoie. Puteţi instala senzori de mişcare în anumite zone, cum ar fi pe hol, astfel încât să fiţi siguri că nu uitaţi luminile aprinse.

5. Frigiderul (sau combina frigorifică) şi congelatorul se numără printre cei mai mari consumatori de curent din casă, fiind nevoie să stea permanent în priză. Poziţionaţi-le cât mai departe de aragaz, cuptor sau orice sursă de căldură. Evitaţi deschiderea frecventă şi prelungită a uşilor acestora, astfel încât să nu pătrundă aerul cald. Nu le lipiţi de perete, lăsaţi-le aproximativ 30 de centimetri distanţă, pentru a se putea ventila corespunzător.

6. Scoateţi din priză electrocasnicele pe care nu le folosiţi, cum ar fi televizorul, toasterul, imprimanta, laptopul sau încărcătorul la telefonul mobil, deoarece acestea consumă chiar şi în stand-by. Le puteţi lega pe toate la un prelungitor cu mai multe prize şi cu întrerupător, astfel încât să apăsaţi pe butonul de Off pentru a le opri pe timpul nopţii, când nu le folosiţi sau când plecaţi de acasă.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

7. În momentul în care doriţi să înlocuiţi electrocasnicele vechi, documentaţi-vă astfel încât să alegeţi varianta cea mai performantă şi eficientă energetic. Arctic, de exemplu, are în ofertă combine frigorifice din clase energetice eficiente, care au un randament foarte bun. Anumite  modele oferă funcţii precum Energy Saver sau Functia Vacanta, care vor reduce  consumul de energie electrica pe termen lung.

8. Aproape 90% din energia consumată de maşina de spălat este utilizată pentru a încălzi apa. Dacă nu sunt foarte murdare sau pătate de grăsime, spălaţi rufele utilizand un  program scurt, economic, la temperaturi reduse (sub 40 de grade) şi fără uscător. Astfel, veţi reduce substanţial consumul de energie şi în acelaşi timp veţi prelungi durata de viaţă a hainelor.

9. Porniţi maşina de spălat doar în momentul în care s-au strâns suficient de multe haine  pentru a umple cuva.

Bineînţeles, asta dacă nu rămâneţi fără lenjerie sau ciorapi, dar, în restul cazurilor, este de preferat să aşteptaţi până se mai umple coşul de rufe.

10. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul maşinii de spălat vase: folosiţi-o doar în momentul în care o puteţi umple la capacitatea maximă. Nu este nevoie să pre-spălaţi complet vasele înainte de a porni maşina, acestea trebuie curăţate doar de resturile  mari de alimente.

Foto credit