Descoperirile șocante făcute într-un centru pentru adulți cu handicap din județul Prahova au stârnit indignare și îngrijorare în rândul comunității locale. Neglijența și insalubritatea de neimaginat descoperite de comisarii ANPC au dezvăluit o realitate alarmantă despre condițiile în care sunt ținute persoanele vulnerabile în acest centru.
Zeci de bătrâni cu râie într-un azil din județul Prahova
Un control efectuat recent de către Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) într-un centru pentru adulți cu handicap din județul Prahova a scos la iveală o situație de neglijență și insalubritate deosebit de gravă.
Controalele au fost inițiate în urma unei solicitări din partea Prefecturii Prahova și au avut loc și la Centrul de Asistență Persoane Adulte cu Dizabilități ”Cireșarii” din Ploiești. Însă a fost centrul din Călinești care a atras atenția prin gradul său de neglijență extremă.
În blocul alimentar, blatul mesei era deteriorat, prizele erau acoperite de praf și grăsime, iar caloriferele aveau pete de grăsime și rugina. Chederele geamurilor erau acoperite de praf grosier și urme lipicioase de grăsime, iar în zona lavoarelor condițiile igienico-sanitare erau deplorabile, fiind găsite chiar și părți ascuțite care puteau provoca accidente.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În zonele de cazare au fost descoperite nereguli la fel de grave
În spațiile de cazare, neregulile erau la fel de grave. Paturile erau metalice și ruginite, pernele și saltelele erau pătate și lipsite de huse de protecție, iar pereții erau afectați de igrasie și exfolieri masive. Nu erau respectate normele minime de igienă, iar condițiile de trai erau total inadecvate pentru persoanele cazate acolo.
Pe lângă acestea, condițiile igienico-sanitare în spațiul de depozitare a alimentelor erau și ele improprii, cu paviment neigienizat, rafturi deteriorate și agregate frigorifice ruginite.
Aceste constatări alarmante au dus la aplicarea unor sancțiuni drastice, inclusiv oprirea temporară a prestării serviciilor în patru corpuri de clădire și în blocul alimentar al centrului. Este evident că administrarea acestui centru a fost caracterizată de un nivel inacceptabil de neglijență și indiferență față de bunăstarea și siguranța persoanelor cu handicap care locuiesc acolo.
Este esențial ca astfel de situații să fie tratate cu seriozitate și că responsabilii să fie trași la răspundere pentru neglijența lor. Drepturile și demnitatea persoanelor cu handicap trebuie să fie protejate și respectate în orice circumstanță, iar situații precum cea descoperită în centrul din Călinești nu ar trebui să aibă loc într-o societate civilizată.