Zeci de manifestanți au fost omorâți în revoluția de la Kazahstan! Forțele de ordin au deschis focul asupra mulțimii

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 06 oct 2022, 03:50

Zeci de manifestanți au fost omorâți în revoluția de la Kazahstan! Forțele de ordin au deschis focul asupra mulțimii

Sursa: Twitter

Protestele începute la 1 ianuarie după dublarea prețului pentru GPL au devenit ușor și în acțiuni împotriva lui Nazarbayev, șeful Consiliului de Securitate, care a condus țara de la declararea independenței și până în 2019.

UPDATE, ora 10:00: Autoritățile au transmis că zeci de protestatari au fost omorâți de forțele de ordine, în noaptea de miercuri spre joi.

Zeci de protestatari au fost uciși miercuri seara, în Kazahstan

„Zeci de protestatari au fost uciși de poliție miercuri seară, după ce au luat cu asalt clădiri administrative din Kazahstan”, a transmis poliția într-un comunicat.

„Aseară, forțele extremiste au încercat să ia cu asalt clădirile administrative, departamentul de poliție al orașului Alma-Ata, precum și departamentele locale și secțiile de poliție. Zeci de atacatori au fost eliminați, iar identitățile acestora sunt în curs de verificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției.

Joi dimineața, mai multe vehicule blindate de transport de trupe și zeci de soldați care mergeau pe jos au intrat în piața principală din Alma-Ata, unde sute de persoane protestau.

Citeste si: Se închid școlile în ianuarie? Profesorii ameninţă cu grevă, dacă nu îşi primesc salariile mărite

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UPDATE, ora 06:00: O alianță militară a statelor post-sovietice, condusă de Rusia, va trimite forțe de menținere a păcii în Kazahstan, după ce președintele de acolo ar fi solicitat ajutor pentru a opri marile proteste împotriva Guvernului. Anunțul a fost transmis de premierul armean, a cărui țară deține în prezent președinția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. Protestatarii kazahi au ieșit în stradă după dublarea din senin a prețurilor la carburanți.

Au dat foc la mai multe clădiri guvernamentale, au luat cu asalt aeroportul din Alma-Ata și chiar sediul unei televiziuni.

Internetul a fost tăiat în toată țara pentru a face imposibilă comunicarea între protestatari

În orașul Aktau, polițiștii s-au alăturat protestatarilor. În toată țara au murit opt membri ai serviciilor de securitate și peste 300 au fost răniți.

Citeste si: Angajații din sistemul sanitar protestează în Piața Victoriei! Sindicaliștii vor merge și la Palatul Cotroceni și Palatul Parlamentului pentru a-și primi salariile

„Prin calitatea mea, sunt obligat să asigur pacea și siguranța cetățenilor și să mă îngrijorez pentru integritatea țării”, a transmis șeful statului, după ce protestele s-au amplificat în toată țara. Rusia, UE și Statele Unite au făcut apel la calm.

Internetul a fost tăiat în toată țara pentru a împiedica protestatarii să comunice între ei. Violențele între forțele de securitate și protestatari au continuat chiar și după demisia guvernului, în această dimineață. O reședință a președintelui a fost arsă. În Alma-Ata, sediul primăriei a fost atacat, iar forțele de ordine au atacat cu gaze lacrimogene.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.