Zeci de mii de profesori au început cel mai mare protest din Educație. Pornesc în marș spre Cotroceni

Author: Andreea Buinoschi

Cadrele didactice au început să se strângă în Piața Victoriei, plecând în marș către Cotroceni

Sursa: Edupedu

Zeci de mii de profesori au început cel mai mare protest din Educație, nemulțumiți de salariile și de condițiile de muncă pe care le au, dar și de ofertele primite din partea Guvernului.

Marți, 30 mai, peste 15.000 de profesori au ieșit în stradă, pornind cel mai mare protest din Educație. Aproximativ 20.000 de cadre didactice sunt așteptate să ia parte la acest eveniment anunțat de câteva zile.

Peste 15.000 de profesori au ieșit la protest

Greva din sistemul educațional continuă. În urmă cu doar câteva ore, cadrele didactice au început să se strângă în Piața Victoriei, plecând în marș către Cotroceni.

Cadrele didactice au cu ele pancarte pe care au scris mesaje, cerându-și drepturile salariale.

Greva continuă și astăzi, deoarece reprezentanții sindicatelor din educație, deși ieri, 29 mai, au discutat cu Ministrul Muncii și cu cel al Educației, nu au obținut un răspuns pozitiv pentru cerințele lor.

„Am repetat şi astăzi ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi cel mai important lucru să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării

profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153”
, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Citește și: Înscrierea în anul școlar 2023-2024 s-a modificat: Calendarul complet al al înscrierii copiilor în clasa pregătitoare

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În jurul orei zece, în Piața Victoriei, au început să se strângă cadre didactice din întreaga țară, sosind cu autocarele. În jurul orei 15:00, cei prezenți vor pleca spre Palatul Cotroceni.

Profesorii vor salarii mai mari cu 25%

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a precizat că profesorii vor o mărire salarială cu 25% și nu vor accepta niciuna din ofertele primite din partea Guvernului, fiind vorba de voucherele oferite în două tranșe.

Citește și: Va fi amânat examenul de BAC 2023 pentru clasa a 12-a? Anunț important pentru elevi

„Colegii mei vor o creștere a veniturilor cu 25%, nu acceptă o astfel de variantă (vouchere). Cu cât se amână luarea deciziilor, cu atât acțiunile se radicalizează și așteptările vor creste mai mult“, a precizat acesta la Digi 24.

Elevii și părinții acestora s-au alărurat și ei protestului, spunând că salariile unui profesor sunt mici și ar trebui majorate, având cu ei pancarte cu mesaje: „Elevii sunt cu voi”, „Suntem părinți! Contăm?”.

Salariul unui profesor debutant este de 2.397 de lei, iar multe dintre cadrele didactice au anunțat că, din salariul pe care îl primesc, trebuie să cumpere inclusiv materiale didactice.

Tocmai din acest motiv, nu vor să accepte măsurile propuse de Guvern, deoarece nu fac nicio diferență.