O bucată din acoperișul Sanatoriului TBC de la Marila, din Caraș-Severin, s-a prăbușit, iar pacienții, peste 60 la număr, au fost nevoiți să fie transferați într-o altă unitate medicală.
O bucată din acoperișul Sanatoriului TBC de la Marila, din Caraș-Severin, s-a prăbușit
Pacienții erau bolnavi de TBC sau erau bolnavi cronici. Numărul lor depășea 60 și au fost transferați, de urgență, la Spitalul Orășenesc Oravița.
„Pagubele sunt suficient de mari, încât să luăm pacienții de aici și să-i mutăm. Îi aducem la spitalul din Oravița, sunt vreo 50 de bolnavi în total. Nu sunt pacienți răniți, dar îi mutăm, pentru că actualul edificiu nu mai prezintă siguranță”, a precizat Mircea Popescu, managerul spitalului.
Incidentul a avut loc astăzi, 21 februarie și, din fericire, nimeni nu a fost rănit. În momentul în care bucata de tavan s-a prăbușit, pacienții se aflau într-o anexă, nici ea în stare de funcționare prea bună.
Sanatoriul se află într-o stare greu de descris. Cu toate că s-a depus un dosar la Compania Națională de Investiții, pentru ca unitatea medicală să fie reabilitată, banii nu au ajuns nici după atâta timp.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Starea deplorabilă a sanatoriului, vizibilă de mai bine de un deceniu
Încă de acum zece ani, se vedea că lucrurile nu sunt deloc așa cum ar fi fost normal, iar, la prima vedere, oricine ar fi crezut că Sanatoriul ar fi fost doar o clădire abandonată.
„Ăsta e nivelul şi atenția pe care autorităţile au acordat-o sistemului sanitar, dar este și un rezultat a ceea ce se întâmplă în Sănătate, în România.
Faptul că a rezistat 80 de ani, fără reparaţie majoră, ne arată ca acolo există un armăsar din ăsta plin de bube care, dacă ar lua un făraș de jăratec, ar putea să devină, din nou, acel spital, sanatoriu cu care zona se mândrea”, a declarat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, în anul 2021, conform observatornews.ro.
Aproximativ jumătate din pacienți au fost transferați cu ajutorul autospecialelor ISU, iar cealaltă jumătate a fost transferată cu mașinile puse la dispoziție de primărie.
Conform carasinfo.ro, din luna iunie a anului trecut, proiectul de reabilitare a fost aprobat spre finanțare, iar aspirațiile sunt foarte mari. Se așteaptă ca sanatoriul să ajungă ce era odinioară: „o doză de sănătate, într-o zonă superbă din Banatul de Munte”.
Până atunci, mucegaiul, mizeria, frigul vor fi, în continuare, la fel de prezente precum este nevoia României de spitale la standarde europene.