Zelenskyy îl critica dur pe președintele bulgar din cauza opoziției sale față de înarmarea Ucrainei

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 08 apr 2024, 00:25

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, este echivoc față de NATO și ostil acordării de arme Kievului.

Sursa: PixaBay

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, este echivoc față de NATO și ostil acordării de arme Kievului.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, este echivoc față de NATO și ostil acordării de arme Kievului. Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, l-a sălbăticit joi, la Sofia, pe omologul său bulgar, Rumen Radev, într-un schimb de replici televizate dureroase, în care a deschis cu ambele butoaie împotriva opoziției lui Radev față de înarmarea Ucrainei.

Presedintele bulgar rusinat

Președintele bulgar, vizibil surprins de indignarea lui Zelenskyy, a cerut camerelor de televiziune să părăsească sala din palatul prezidențial în care era filmată întâlnirea.


Zelenskyy se afla în vizită în Bulgaria în mare parte pentru a se întâlni cu administrația pro-NATO și pro-UE a prim-ministrului Nikolai Denkov, care a sprijinit exporturile de arme către Ucraina și care explorează, de asemenea, modalități de a vinde echipamente nucleare civile.
Întâlnirea cu Radev, un fost șef al forțelor aeriene care este mai simpatic Rusiei și echivoc cu privire la NATO, a decurs chiar mai rău decât se aștepta.

Adunați de fiecare parte a unei mese lungi din lemn, delegația ucraineană îmbrăcată în kaki stătea cu fața împietrită, făcând din când în când grimase și luând notițe, vizavi de echipa lui Radev, în timp ce președintele bulgar explica faptul că nu există "nicio soluție militară" și că "tot mai multe arme nu vor rezolva problema".
Zelenskyy și-a dat răspunsul cu dispreț măsurat. "Doamne ferește să se întâmple o tragedie și să fiți în locul meu", a spus el.
"Și dacă oamenii cu valori comune nu vă ajută, ce veți face? Ați spune: Putin, te rog să pui mâna pe teritoriul bulgar?"
"Nu, tu, ca un președinte adevărat, sunt sigur că nu ai permite un compromis cu independența ta. Este dreptul dumneavoastră să nu sprijiniți ajutorul pentru Ucraina. Dar chiar aș vrea să mă înțelegeți corect", a notat el cu o ironie tăioasă, în timp ce Radev, timorat, se refugia cu intermitențe în hârtia de notițe din fața sa.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Radev este pro Rusia?

Zelenskyy l-a atacat pe Radev pentru că a descris în mare parte invazia Moscovei ca fiind mai degrabă un "conflict" decât un război și pentru afirmațiile vagi potrivit cărora războiul se revarsă și "își extinde dimensiunea spațială".
Dând rotund la o parte sugestia lui Radev privind o soluție diplomatică, Zelenskyy a subliniat că Kremlinul a lansat un "război de anihilare împotriva ucrainenilor, nu împotriva altor țări" și a declarat că

guvernul de la Sofia- în dezacord cu Radev- a avut dreptate să furnizeze arme.
"De asemenea, vreau să vă spun că orice ar avea armata voastră în materie de muniții, nu va fi suficient pentru a lupta cu Federația Rusă. Nu aveți o armată rea, oamenii voștri sunt buni, dar nu ar fi suficient pentru a lupta împotriva a 160 de milioane de oameni. De aceea este bine să dați [arme] pentru ca [noi] să ne putem apăra [singuri] și războiul să nu vină la voi", a spus el.

"Ucraina și NATO ar trebui să aibă valori comune. Nu poate fi altfel", a adăugat Zelenskyy. "Nu poți să susții Rusia și să susții o poziție de echilibru, pentru că Rusia vrea să distrugă NATO, vrea să distrugă Europa și Uniunea Europeană; acestea sunt obiectivele lor. Mă înțelegeți?"
În cele din urmă, Radev a sugerat că are o propunere, dar a cerut camerelor de televiziune să plece înainte de a continua.

Citește și: Biden apără decizia de a trimite Ucrainei arme controversate!

Citește și: Erdogan se pronunță în favoarea aderării Ucrainei la NATO?

Citește și: UE vede un boom al energiei geotermale!

 


Müjde Uzman, care joacă rolul Alev în producția „O dragoste”, apariție uluitoare în mediul online! Iată cum a fost surprinsă de curând celebra actriță!