Zelenskyy se întâlnește Papa Francisc si oficiali italieni la Roma!

Autor: Bogdan Frațilă

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a avut sâmbătă discuții private cu Papa Francisc la Vatican!

Sursa: PixaBay

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a avut sâmbătă discuții private cu Papa Francisc la Vatican!

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a avut sâmbătă discuții private cu Papa Francisc la Vatican, după ce s-a întâlnit mai devreme în cursul zilei cu premierul italian Giorgia Meloni, care a promis sprijin militar și financiar total pentru Ucraina.
Zelenskyy a declarat că a căutat sprijin pentru planul său de pace din partea Papei Francisc, care în trecut s-a oferit să încerce să ajute la încheierea invaziei la scară largă lansată de Rusia în februarie 2022.

Suveranul pontif a indicat, de asemenea, că Vaticanul va ajuta la repatrierea copiilor ucraineni luați de ruși.

Întâlnire cu Papa

Într-un tweet după audiența de 40 de minute cu papa, Zelenskyy și-a exprimat recunoștința față de Francisc pentru "atenția sa personală față de tragedia a milioane de ucraineni". El a spus că a vorbit cu suveranul pontif "despre zecile de mii de copii [ucraineni] deportați.

Trebuie să depunem toate eforturile pentru a-i întoarce acasă".
Luna trecută, Papa Francisc a declarat reporterilor că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace în spatele scenei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, fără a oferi mai multe detalii. "Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui", a spus el. Papa și Zelenskyy s-au întâlnit ultima dată în 2020, înainte de invazia totală a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Zelenskyy i-a cerut papei "să condamne crimele rusești din Ucraina. Pentru că nu poate exista egalitate între victimă și agresor", a spus președintele ucrainean în tweetul său.
Anterior, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Meloni a condamnat "agresiunea brutală și nedreaptă" a Rusiei împotriva Ucrainei, a promis sprijinul Italiei pentru Kiev "atâta timp cât este necesar" și a îndemnat Moscova să se retragă imediat.
"Nu se poate obține pacea printr-o capitulare", a spus Meloni.
"Ar fi un precedent foarte grav pentru toate națiunile lumii".
Meloni a subliniat sprijinul Italiei pentru aderarea Ucrainei la UE și pentru "intensificarea" unui parteneriat cu NATO.
La sosirea sa la Roma sâmbătă dimineața, Zelenskyy scrisese pe Twitter că această călătorie a fost "o vizită importantă pentru apropierea victoriei Ucrainei".
El a fost întâmpinat pe un aerodrom militar de pe aeroportul Ciampino din Roma de ministrul italian de externe Antonio Tajani.
"Reafirmăm sprijinul nostru pentru poporul ucrainean în apărarea libertății și democrației", a declarat Tajani.
Tot sâmbătă, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a confirmat că Berlinul a aprobat un nou pachet de arme în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina. "Ne dorim cu toții un sfârșit rapid al acestui război teribil și ilegal", a declarat Pistorius. "Din păcate, acest lucru nu este încă previzibil".
Se pare că Zelenskyy este așteptat să se îndrepte spre Berlin după Italia, la invitația cancelarului german Olaf Scholz.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce crede Papa

Papa Francisc i-a spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky că se roagă constant pentru pace, după ce cei doi s-au întâlnit în privat la Vatican.
Suveranul pontif a subliniat, de asemenea, necesitatea urgentă de a ajuta "oamenii cei mai fragili, victimele nevinovate" ale invaziei la scară largă lansate de Rusia anul trecut.
Peste 1.000 de polițiști sunt desfășurați și a fost instituită o zonă de interdicție aeriană deasupra Romei.
Într-o declarație de sâmbătă, Sfântul Scaun a precizat că Papa Francisc și președintele Zelensky "au discutat despre situația umanitară și politică din Ucraina cauzată de războiul în curs de desfășurare" în timpul unei întâlniri care a durat aproximativ 40 de minute.
Suveranul pontif argentinian și președintele Zelensky "au fost amândoi de acord cu privire la necesitatea de a continua eforturile umanitare pentru a sprijini populația".
Comunicatul a adăugat: "Papa a asigurat rugăciunea sa constantă și invocarea continuă către Domnul pentru pace- încă din februarie anul trecut"- când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia la scară largă.
Papa Francisc a declarat adesea că Vaticanul este pregătit să acționeze ca mediator în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Citește și: Germania promite să susțină Kievul privind tancurile moderne!

Citește și: Papa Francisc critică condițiile de muncă in Bahrain! Afla de ce

Citește și: Moldova: Negocierile cu UE și propaganda rusă