Marea Conjuncție este o întâlnire destul de rară a planetelor Jupiter și Saturn, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Fenomenul extraordinar poate fi urmărit fie cu ochiul liber, fie prin intermediul aplicației Skyview Lite, disponibilă pentru Android și iOS. Prin aplicație fenomenul va putea fi urmărit mai clar.
Motorul de căutare Google a sărbătorit și el această zi specială, printr-un Google Doodle aniversar.
„Sărbătorim iarna 2020 și Marea Conjuncție!”, a fost mesajul Google.
21 decembrie va fi cea mai scurtă zi a anului 2020. Din acest moment, timp de trei luni, atunci când va fi echinocțiul de primăvară, durata de lumină va începe să crească treptat până ce va deveni egală cu noaptea.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
”Cele două planete nu se vor putea distinge una față de cealaltă"
”Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar prin telescop vom putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor. Dacă ar fi să puteți obseva cerul doar o noapte în 2020, alegeți noaptea de 21 decembrie!”, anunțau specialiștii de la Observatorul Astronomic București despre acest eveniment astronomic extraordinar.
Ultima oară când s-a putut observa un astfel de fenoment s-a întâmplat în anul 1961. Potrivit experților, următoarea dată când se va petrece un fenomen atât de rar va fi în anul 2080. Momentul de neratat va avea loc în jurul orei 18:00.
Cei ce vor alege să privească cerul în noaptea de 21 decembrie vor putea observa un punct pe cer foarte luminos.
Fenomenul va putea fi urmărit de peste tot din lume, în funcție de condițiile meteorologice. Apropierea dintre Jupiter și Saturn va fi foarte vizibilă la Ecuator, în timp ce în emisfera nordică fenomenul va putea fi observat într-o proporție mai redusă.Marea conjuncție din 1623, pe vremea când Galileo Galilei era încă în viață, a fost greu de observat deoarece a apărut suficient de aproape de soare încât să se fi pierdut în strălucirea acestuia, a explicat Observatorul din Perth.
„Doar în 4 martie 1226 s-ar fi putut vedea o aliniere mai strânsă între aceste obiecte vizibile pe cerul nopții” , a declarat Patrick Hartigan, un astronom de la Universitatea Rice din Texas.
Citeste si: Cand pica Pastele ortodox si cel catolic in 2021