Zi decisivă! Finlanda și Suedia vor depune împreună cererile de aderare la NATO

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 18 feb 2023, 00:05

Zi decisivă! Finlanda și Suedia vor depune împreună cererile de aderare la NATO

Sursa: Digi24

Ziua mult așteptată de cele două țări europene a venit. Finlanda și Suedia vor depune, miercuri, cererile de aderare la NATO. Anunțul a fost făcut de premierul suedez, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Finlandei.

Finlanda și Suedia urmează să depună împreună cererile de aderare la NATO. Însă, demersul ar putea fi blocat de Turcia, dacă nu se ajunge la o înțelegere. Liderul turc, Recep Erdogan, și-a reiterat în termeni duri opoziția față de extinderea Alianței și e nevoie de unanimitate pentru ca cele două țări nordice să devină membre. 

Suedia și Finlanda vor depune împreună, miercuri, 18 mai, cererile de aderare la NATO

Totodată, Comisia Europeană nu reușește să obțină acordul tuturor statelor membre astfel încât importurile de petrol din Rusia să fie interzise până la sfârșitul anului. De asemenea, statele membre se opun pentru eliminarea celei mai mari bănici a Rusiei din rețeaua internațională de plăți SWIFT.

În ultimele zile, președintele turc s-a arătat hotărât să scoată un preț bun pentru votul său în favoarea extinderii NATO.

Finlanda și Suedia au respins de-a lungul timpului zeci de solicitări privind extrădarea unor militanți kurzi refugiați pe teritoriul lor. Problemele ridicate de Turcia nu se opresc aici, embargoul impus de cele două țări europene asupra vânzărilor de arme către Turcia, ca urmare a incursiunilor trupelor Ankarei în Siria, este o altă problemă.

 “Momentan se pare că există câteva opinii diferite. Trebuie să continuăm discuțiile.

Oamenii noștri sunt gata să vorbească cu oficialii turci și am solicitat o discuție telefonică cu Erdogan și, așa cum am spus, în cele din urmă sunt optimist”, Sauli Niinisto, președintele Finlandei, potrivit știrileprotv.ro.

Liderii Uniunii Europene, la rândul lor, n-au izbutit să obțină unanimitatea privind embargoul asupra petrolului rusesc. Dacă totuși se va întâmpla asta, Europa va plăti un preț ridicat pentru energie, amenință președintele Vladimir Putin. 

“Schimbările de pe piața petrolului au un caracter tectonic, iar a face afaceri ca până acum, după modelul vechi, pare puțin probabil”, a spus Putin.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Liderul rus susține că sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei au fost stabilite de Occident din motive politice.

”Europenii recunosc deschis că nu pot renunța complet la resursele energetice rusești și este evident că anumite țări din UE, unde ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, nu vor putea renunța la energia noastră o perioadă lungă de timp”, a mai spus liderul de la Kremlin, potrivit sursei citate.

Citeste si: Este oficial! Finlanda are sprijinul României de a adera la NATO: „Este o zi istorică”

Josep Borrell, șeful diplomației europene:  ” Din păcate, nu a fost posibil un acord pentru aplicarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni. Ambasadorii țărilor UE vor continua negocierile. Legate de motivele pentru care unele state membre nu susțin instituirea unui embargo asupra petrolului rusesc, dar nici alte elemente ale pachetului de sancțiuni”.

Viktor Orban, premierul Ungariei:  ” Liderii continentului sunt convinși că sancțiunile vor pune Rusia în genunchi. Asta o fi posibil pe hârtie. Eu nu-mi amintesc nicio situație în care o asemenea blocadă să dea rezultate. În interesul unității europene, Ungaria nu va bloca sancțiunile atât timp cât acestea nu compromit securitatea energetică a Ungariei”.

Recent, Comisia Europeană a actualizat un ghid care le arată companiilor europene din UE cum pot plăti pentru gazele rusești în ruble fără a încălca sancţiunile blocului comunitar împotriva Rusiei, semn că nici ei nu mai speră că situația din Ucraina va înceta prea curând.

Citeste si: Franța va apăra Finlanda și Suedia în cazul declanșării unui atac militar! Cele două țări au stârnit furie din cauza cererii lor de aderare la NATO