Astăzi se sărbătorește Ziua Bărbatului, echivalentul mai puțin cunoscut al Zilei Femeii, care se serbează pe 8 martie.
Ziua Internațională a Bărbatului, care se serbează astăzi, pe 19 noiembrie, este cu o zi înainte de Ziua Internațională a Copilului, care se sărbătorește pe 20 noiembrie.
Astăzi se promovează modelele masculine pozitive, bărbaţii care, prin puterea exemplului, influenţează în bine atât dezvoltarea întregii societăţi, cât mai ales pe cea a băieţilor cărora le sunt mentori, arătându-le acestora care sunt adevăratele valori, caracterul şi responsabilităţile unui bărbat.
Ziua Internațională a Bărbatului se serbează începând cu anul 1.999, organizându-se manifestări, seminarii publice, forumuri, conferinţe, festivaluri sau strângeri de fonduri în scopuri caritabile, activităţi şcolare sau discursuri publice în instituţii, slujbe religioase sau decernarea de premii. Totodată, astăzi este o bună ocazie să li se mulțumească bărbaților care fac lucruri bune pentru comunitate, precum poliţişti, pompieri, militari, personal sanitar, preoţi sau formatori de opinie.
Ziua Bărbatului, promulgată de președintele Klaus Iohannis
Ziua Internațională a Bărbatului este recunoscută oficial și la noi în țară.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la 3 februarie 2016, un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului, România aliniindu-se astfel acestei sărbători internaţionale.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, şi publicată în Monitorul Oficial la 7 martie 2016.
”Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională”, se menţionează în raportul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei
şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, potrivit cdep.ro.”Sărbătorirea zilei femeii şi a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe, de a evidenţia realizările şi contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi prezentarea unor modele de urmat”, potrivit sursei citate.
Citeste si: Calendar ortodox, 19 septembrie 2020. Dezlegare la ulei și vin