Ziua Unirii Principatelor Române a fost inclusă din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul Muncii. Salariații primesc liber de la angajator pe data de 24 ianuarie.
Zi liberă de 24 ianuarie. Unirea Principatelor Române
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.
Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Procesul a început odată cu adoptarea Regulamentelor Organice între 1831-1832 în Muntenia și Moldova, care stipulau necesitatea unificării politice, urmate de acorduri vamale între 1833 și 1835 și lichidarea posturilor vamale între cele două țări începând cu 1 ianuarie 1848, în timpul domniilor lui Mihail
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Anunt important pentru toti elevii si parintii! Cand incepe scoala!
Citeste si: Legea care va afecta milioane de romani semnata de Iohannis
Citeste si: ASTROLOGIE- Rezolutia lui 2020 pentru fiecare zodie. Spune cuvintele potrivite ca sa ai un an cu impliniri
Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune
mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală.
În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.