Și animalele sunt afectate de căldura excesiva, iar în această perioadă au nevoie de o atenție specială.
Cum afectează canicula animalele?
Din păcate, pentru unele necuvântătoare, vara toridă este un adevărat examen de răbdare și toleranță. Indiferent că este vorba de câini, despre pisici, papagali sau pești și acestea au de suferit din cauza căldurii excesive, iar acest lucru le poate produce un adevărat stres metabolic.
Totuși, cu multă grijă însă și atenție din partea stăpânilor, toate aceste animăluțe vor trece cu bine testul verii și al temperaturilor excesive.
Animalele suferă la fel ca și oamenii din cauza căldurii, cel mai mare efort căzând pe inimă, dar și pe vasele de sânge.
Există și câteva lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când avem animale de companie, unele dintre ele fiind esențiale pentru sănătate.
Cum putem proteja animalele de caniculă?
Asigurarea unor adăposturi optime
Atât animalele de la oraș cât și cele de la sate, trebuie să fie adăpostite corespunzător pe timpul verii, în special atunci când prognoza meteo indică perioade caniculare de lungă durată.
Atât ovinele, bovinele, porcinele cât și păsările trebuie să beneficieze de un adăpost care să le ferească de razele soarelui și care să asigure un flux constant de aer.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Câinii și pisicile trebuie scoși din casă doar dimineața sau seara
Atunci când afară este foarte cald, casa este cel mai bun mediu pentru câini și pisici. Ele au nevoie în permanență.
În mod normal, câinii cu blana lungă sunt cei mai afectați de caniculă, iar pentru a-i proteja, se poate lua în calcul chiar apelarea la un serviciu de cosmetică canină.
Animalele au nevoie de o sursă permanentă de apă pe care să o verificați periodic. Dacă ieșiți cu un câine la plimbare, şi acesta dă semne vizibile de oboseală, ideal ar fi să mergeți acasă.
Câinii au nevoie în permanență de umbră, iar dacă îi țineți în soare sunt șanse să îi scurtați durata de viață.
Cereți sfatul unui specialist în legătura hranei animalelor pe timpul verii
Pe lângă apa rece și curată pe care animăluțele trebuie să o aibă în permanență, dacă temperaturile sunt foarte mari ele nu vor să mai mănânce. Tocmai de aceea, cel mai bine ar fi să consultați un veterinar asupra tipului de alimentație pe care să îl alegeți pentru pisică pe timpul verii, în funcție de vârsta și de greutatea animalului.
Citește și: Potop în România în cursul nopții de astăzi! Ploile torențiale și grindina au făcut ravagii
Păsările de apartament nu vor soare în colivie
Trebuie să știți că dacă aveți păsări în apartament, în timpul caniculei nu uitați să le asigurați accesul la apă și trebuie să le feriți pe cât de mult posibil de soare.
Fiți atenți și la nevoile animalelor fără stăpâni
Dacă un animal caută o gură de canal sau puțină umbră, este bine de știut că acestora le este și foarte sete, iar dacă aveți posibilitatea, le puteți oferi puțină apă. Chiar dacă vărsați puţin pe jos din sticla dumneavoastră, tot îl ajutați. Va linge asfaltul şi îşi va domoli senzația acută de sete.