Postul Crăciunului ține 40 de zile, iar în această perioadă credincioșii își pregătesc sufletul și trupul pentru Nașterea Mântuitorilor, dar există câteva zile în care oamenii au dezlegare la anumite alimente.
Citește și: Rugăciunea care se rostește în fiecare zi din postul Crăciunului 2022. Cum îi ajută pe credincioși
Zilele de dezlegare din decembrie
Postul Crăciunului a început la data de 15 noiembrie și ține 40 de zile, până la data de 24 decembrie, înainte de ziua Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Postul Crăciunului nu este cel mai aspru din calendarul creștin ortodox deoarece are 14 zile de dezlegare la pește și alte alimente, însă în celelalte zile de post, creștinii trebuie să nu consume alimente de origine animală.
Cele 9 zile de dezlegare din luna decembrie, în care persoanele ce țin post pot consuma pește:
- duminică, 4 decembrie
- luni, 5 decembrie
- marți, 6 decembrie
- sâmbătă, 10 decembrie
- duminică, 11 decembrie
- luni, 12 decembrie
- marți, 13 decembrie
- sâmbătă, 17 decembrie
- duminică, 18 decembrie
Uleiul și vinul se pot consuma în zilele de marți și joi din Postul Crăciunului, fiind astfel o perioadă mult mai ușor de străbătut de către credincioși, pentru a își purifica trupul și sufletul în apropierea unei sărbători extrem de importante, Nașterea
În această perioadă, 15 noiembrie-24 decembrie, în care se ține Postul Crăciunului, creștinii vor spune rugăciuni, se vor spovedi și se vor pregăti pentru marea sărbătoare ce va avea loc la sfârșitul postului.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Semnificația Postului Crăciunului
Postul Crăciunului este o perioadă rânduită de Biserică, în care credincioșii se pot pregăti pentru Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Acest post le reamintește oamenilor despre perioada în cate patriarhii și drepții din Vechiul Testament au așteptat cu nerăbdare, în post și rugăciune, nașterea lui Mesia.
În anul 1166, s-a decis perioada în care se va ține Postul Crăciunului, această decizie a fost luată la Sinodul de la Constantinopol ce se afla sub președenția patriarhului Luca Hrisoveghi. A fost nevoie ca o astfel de decizie să fie luată deoarece oamenii nu țineau postul în același timp sau pentru un număr fix de zile, perioada postului putea să fie de o săptămână sau 6 săptămâni.
Citește și: Ce acatist se citește în Postul Crăciunului
Sursa: condoleante.ro, spynews.ro