Dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2022. Care sunt zilele de dezlegare la pește, ulei și vin în Postul Nașterii Domnului 2022

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 15 nov 2022, 08:10

Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2022

Sursa: PixaBay

În Postul Crăciunului 2022, credincioșii au mai multe zile în care pot consuma pește și preparate din pește. Iată în ce zile se face dezlegare la pește în Postul Nașterii Domnului.

Postul Crăciunului 2022 nu este atât de strict ca Postul Paștelui, astfel că potrivit rânduielilor bisericești se face dezlegare la pește de mai multe ori. Iată în ce zile se poate consuma pește în Postul Nașterii Domnului, dar și când se face dezlegare la ulei și vin. 

Dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2022. Când se mănâncă pește în Postul Nașterii Domnului?

Postul Crăciunului 2022 începe pe data de 15 noiembrie și durează 40 de zile. Cei care vor să țină tot postul trebuie să știe că este vorba despre o perioadă în care nu se consumă alimente de origine animală, dar în care există mai multe zile în care se face dezlegare la pește. 

Postul Crăciunului nu este unul aspru, astfel că este un post ușor de ținut de către credincioși.

Potrivit rânduielilor bisericești, în zilele de miercuri și vineri nu se mănâncă ulei și nu se bea vin, iar dacă în aceste zile pică vreo sărbătoare cu cruce neagră, doar atunci le este permis credincioșilor să consume aceste alimente. În cazul în care în zilele de miercuri și vineri din timpul postului pică sărbători cu cruce roșie, atunci se face dezlegare și la pește.

Marțea și joia, credincioșii au dezlegare la ulei și vin, iar dacă sunt sărbători cu cruce roșie care cad în aceste zile, atunci au dezlegare și la pește.

Citește și: Calendar Ortodox 15 noiembrie 2022: Ce sărbătoare e în prima zi din Postul Crăciunului 2022. Rugăciunea pentru ajutor și sănătate care se citește la începutul Postului Nașterii Domnului

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În Postul Crăciunului 2022 există regula ca în zilele de sâmbătă și duminică să se facă dezlegare la pește. Astfel, în Postul Nașterii Domnului 2022 sunt 14 zile în care se face dezlegare la pește. Acestea sunt programate în perioada 21 noiembrie-20 decembrie 2022, după cum urmează:

  • 21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică
  • 26 si 27 noiembrie
  • 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei
  • 3 și 4 decembrie
  • 5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit 
  • 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae 
  • 10-11 decembrie 
  • 12 decembrie: Sfântul Ierarh Spiridon 
  • 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei
  • 17 si 18 decembrie

Citește și: Lăsata Secului 2022. De ce finii trebuie să meargă în vizită la nași de Lăsatul Secului, înainte de intrarea în Postul Crăciunului

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului 2022. Tradiții și obiceiuri pentru Postul Nașterii Domnului

Postul Crăciunului 2022. Ce semnifică Postul Nașterii Domnului? 

Postul Nașterii Domnului începe pe 15 noiembrie 2022 și este ținut în fiecare an, înainte de Nașterea Domnului.

Nu în mod întâmplător acest post durează 40 de zile. Făcând referire la adevărata semnificație a acestei perioade de post, biserica ortodoxă amintește de postul pe care l-a ținut Moise pe Muntele Sinai, atunci când aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. La fel cum Moise a așteptat în post și rugăciune această minune, așa și credincioșii postesc 40 de zile înainte de Crăciun pentru a primi Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria. 

Este o perioadă de post care îi pregătește pe credincioși pentru a întâmpina miracolul Nașterii Domnului. Din acest motiv, biserica subliniază că nu este vorba doar despre postul alimentar, ci și despre cel spiritual. Astfel, pe lângă restricțiile alimentare care se respectă în cele 40 de zile de post, credincioșii nu au voie să înjure, să se certe, să le facă rău celor din jur, în această perioadă fiind îndemnați să se roage mai mult și să fie milostivi cu cei din jurul lor.

Citeste si: Ce este Lăsata Secului și de ce este o zi importantă înainte de Postul Crăciunului 2022