Pe data de 18 martie 2024 începe Postul Paștelui 2024, acesta fiind considerat de creștinii ortodocși cel mai lung și dur post din an. În acest post, creștinii au un număr limitate de zile cu dezlegare la pește. Acest post începe după Moșii de Iarnă și se încheie în ziua de Paști, marcată de sărbătoarea Învierii Domnului.
Zilele cu dezlegare la pește în Postul paștelui 2024
Pe lângă restricțiile alimentare, Postul Paștelui include și zile de dezlegare la pește, în care credincioșii au voie să consume pește. potrivit crestinortodox.ro aceste zile sunt de Buna Vestire (pe data de 25 martie) și de Duminica Floriilor (28 aprilie). Trebuie menționat faptul că peștele ocupă un loc special în tradiția creștină, fiind asociat cu multiple evenimente și simboluri religioase.
Astfel în Biblie, peștele este menționat în mai multe pasaje, inclusiv în miracolul hrănirii celor 5000 de oameni cu cinci pâini și doi pești și în momentul în care Iisus a mâncat pește
Dezlegarea la pește în timpul Postului Paștelui nu este doar o dispensă alimentară, ci și o oportunitate de a celebra simbolurile și tradițiile creștine asociate cu acest aliment.
Postul Paștelui este un timp sacru în calendarul creștin, în care credincioșii sunt chemați să se pregătească sufletește pentru sărbătoarea Învierii Domnului.
Citește și: Săptămâna Albă din Postul Paștelui 2024 a început: Ce nu este bine să facem?
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Ce este bine și ce nu este bine să faci în Postul Paștelui 2024?
Pe perioada Postului Paștelui este bine să vă intensificați viața spirituală cu ajutorul rugăciunii și a meditației. Credincioșii sunt sfătuiți să petreacă mai mult timp în rugăciune, atât individuală, cât și în comunitate, pentru a se apropia de Dumnezeu și pentru a căuta îndrumare și înțelepciune în timpul acestui timp special.
De asemenea, postul reprezintă și o perioadă de reflecție, credincioșii fiind sfătuiți să petreacă mai mult timp singuri și să examineze cu atenție viețile lor, identificând zonele în care pot crește spiritual și în care pot să devină mai apropiați de Hristos în gânduri, cuvinte și fapte.
Cea mai cunoscută practică din Postul Paștelui este abstinența alimentară. Persoanele care țin acest post trebuie să renunțe la consumul de carne, ouă, lapte, brânză și alte produse derivate din acestea.
Tot în această perioadă, creștinii mai sunt îndemnați să practice caritatea și milostenia, oferind ajutor și sprijin celor în nevoie. Aceasta poate include donarea de alimente și bani către cei săraci, vizitarea bolnavilor și singuraticilor sau implicarea în activități caritabile și voluntariat.
Citește și: Ce trebuie să punem în pragul casei de Buna Vestire? Acest obicei ne apără de boală şi catastrofe
Cei care țin post pot participa la slujbele religioase, mai ales la Sfânta Liturghie și să se spovedească și să se împărtășească cât mai des, pentru a întări legătura lor cu comunitatea de credință și pentru a se hrăni spiritual în timpul acestei perioade speciale.
Pe perioada Postului nu se fac nunți, mai exact începând cu data de 17 martie până pe data de 5 mai 2024.
În 2024, Paștele ortodox este sărbătorit pe data de 5 mai, vinerea Mare este pe 3 mai, iar a doua zi de Paște este pe 6 mai.