Zile libere de la stat de Bobotează și Sfântul Ioan. 6 și 7 ianuarie ar putea fi declarate zile libere legale

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 06 sep 2023, 08:05

Zile libere Boboteaza Sf Ioan. 6, 7 ianuarie ar putea fi declarate zile libere legale

Sursa: freepik.com

Zilele de 6 și 7 ianuarie ar putea fi declarate zile libere legale, potrivit unui proiect legislativ adoptat tacit de parlamentari. Dacă va fi aprobat, românii vor avea liber de Bobotează și de Sfântul Ioan începând din 2023.

Zile de 6 și 7 ianuarie, date care marchează Boboteaza și Sfântul Ioan în calendarul creștin ortodox, ar putea deveni zile libere legale începând cu anul 2023. Proiectul de lege privind stabilirea zilelor libere legale de Bobotează și Sfântul Ioan a fost adoptat tacit si se afla pe ordinea de zi a sedintei Senatului de miercuri, 7 decembrie 2022. 

Citește și: Este oficial: Un nou tip de concediu a fost introdus în România! Pentru ce primesc angajații 5 zile libere pe an

Zilele de 6 și 7 ianuarie, zile libere legale 

Zilele de 6 și 7 ianuarie ar putea deveni, de anul viitor, zile libere legale pentru salariații din România, potrivit unui proiect de lege care se află pe ordinea de zi a ședinței Senatului de miercuri, 7 decembrie 2022.

Proiectul de lege privind stabilirea zilelor libere legale de Bobotează și Sfântul Ioan a fost adoptat tacit, iar dacă va fi declarat aprobat, numărul zilelor libere legale stabilite de Codul Muncii vor crește la 17.

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că ”în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Nota privind adoptarea tacita a initiațivei legislative, prin împlinirea termenului pentru dezbatere și adoptare, la 30 noiembrie 2022, se afla pe ordinea de zi a Ședinței Senatului din 7 decembrie 2022, relatează e-juridic.manager.ro

Citește și: Câte zile libere au românii în 2023. Anul 2023 începe cu un weekend prelungit

Zile libere legale de Bobotează și Sf Ioan 

În România, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensământ din anul
2011, 16.307.004 cetăţeni români sunt creştini ortodocşi, ceea ce reprezintă 86,45%
din populaţia totală declarată a ţării.

Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, greco catolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.

Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă.

Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează. Susţinem cele mai sus menţionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul nr.l8

din „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, la articolul nr.lO din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, la articolul nr.29 din „Constituţia României” precum şi de „Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”, arată inițiatorii proiectului de declarare a zilelor de Bobotează și Sf Ioan libere legale în expunerea de motive

Care sunt zilele libere legale în România 

Codul muncii stabilește în prezent următoarele 15 libere legale:

  • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
  • prima și a doua zi de Paști;
  • 1 mai (Ziua Muncii);
  • 1 iunie (Ziua Copilului);
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României);
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Propunerea ca Boboteaza să devină zi liberă apare și într-un alt proiect legislativ, care urmează să ajungă curând la votul decisiv din Parlament, cu propunere de adoptare, potrivit avocatnet.ro

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.