ZILE LIBERE de la stat pentru persoanele vaccinate! Legea se aplică de astăzi, 29 iulie. Iată ce trebuie să știe toată lumea

Author: Ana Dinu
Se dau zile libere pentru persoanele vaccinate

Persoanele care se vaccinează vor primi zile libere de la locul de muncă, de asemenea, elevii și studenții vor beneficia și ei de învoire de la cursuri pentru fiecare doză de vaccin primită. Legea intră în vigoare de astăzi, 29 iulie 2021.

Vești bune pentru persoanele care se decid să se vaccineze, vor primi câte o zi liberă pentru fiecare doză de vaccin primită. Cine va beneficia de zile libere din partea statului?

Zile libere pentru persoanele care se vaccinează

Angajații, elevii, studenții și cadrele militare care se vaccinează vor beneficia de câte o zi liberă pentru fiecare doză primită. Legea se aplică începând cu 29 iulie 2021.

Noua lege a zilelor libere pentru persoanele care se vaccinează se aplică în cazul angajaților din sistemul public, cât și privat, potrivit Legii 221 publicată în Monitorul Oficial luni, 26.07.2021. 

Zilele libere se acordă pe bază de adeverință, iar dacă ziua liberă coincide cu ziua vaccinări, atunci ai obligația să depui adeverința de vaccinare în prima zi lucrătoare după imunizare.

De asemenea, de ziua liberă poate beneficia și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârstă până în 18 ani, la fel se procedează și în cazul persoanelor cu dezabilități cu vârstă de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului.

Aceste prevederi nu se aplică și în cazul salariaților și cadrelor militare în situația în care sunt vaccinați la locul de muncă.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Salariații au obligativitatea să informeze angajatorul cu privire la obțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Citeste si: O nouă lovitură pentru români! Persoanele nevaccinate ar putea fi afectate de restricții în următoarea perioadă. Anunțul lui Florin Cîțu

Toți salariații au dreptul la ziua liberă de vaccinare?

Conform legii, toți salariații care se vaccinează din 29 iulie au dreptul la o zi liberă pentru vaccinare. Este vorba atât despre angajații de la stat, cât și despre cei de la privat.

Nu toți salariații au dreptul la ziua liberă, deoarece cei care s-au vaccinat deja nu mai pot beneficia de ziua liberă, legea prevede că cei care se vaccinează din 29 iulie vor beneficia de ziua liberă.

Totodată, nu se aplică celor care se vaccinează la locul de muncă prin grija angajatorului.

Începând de astăzi, 29 iulie 2021, angajatii, elevii și cadrele militare vor beneficia de zile libere de vaccinare din partea statului.

Citeste si: Veste bună pentru românii care vor să plece în vacanță! O țară a eliminat orice restricție până la sfârșitul sezonului