Zile libere de Rusalii în 2024: Pe ce dată pică sărbătoarea

Autor: Denisa Irimia

Cate zile libere vor avea romanii in acest an

Sursa: digi24

În 2024, cetățenii români se vor bucura de un număr mai mare de zile libere în comparație cu anul precedent, 2023. Iată câte zile libere vor avea în 2024 de Rusalii!

Află pe ce dată pică Rusaliile în 2024 și cât zile libere vor avea românii!

Pe lista zilelor libere legale este inclusă și a doua zi de Rusalii. Astfel, în iunie 2024, românii se pot bucura o nouă mini-vacanță.

Zilele libere de Rusalii 2024

  • 23 iunie- Rusalii (duminică)
  • 24 iunie- A două zi de Rusalii (luni)

Din 2024, calendarul zilelor libere include 6 și 7 ianuarie drept zile nelucrătoare (Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul).

În plus, Guvernul a anunțat că, începând cu 21 decembrie, anul 2024 va marca o excepție, acordând liber în zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie, acestea fiind zile în care se va face punte între sărbătorile legale.

Citește și: Când pică Paștele catolic și cel ortodox în aceeași zi? Calendarul pe următorii ani

Zile libere în anul 2024

1 ianuarie – Anul Nou (luni)

2 ianuarie – Anul Nou (marți)

6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)

7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)

1 mai – Ziua Muncii (miercuri)

2 mai (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

3 mai – Vinerea Mare

5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)

6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)

1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

23 iunie- Rusalii (duminică)

24 iunie- A două zi de Rusalii (luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)

16 august (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)

1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)

25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)

26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

În funcție de domeniul de activitate, în anumite zile libere, angajații pot fi solicitați să se prezinte la serviciu. Potrivit prevederilor Codului Muncii, cei care sunt programați să lucreze în zilele legale de odihnă au dreptul la compensații constând în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.

În absența acordării zilelor libere, angajații au dreptul la un spor la salariul de bază, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă aceste prevederi legale privind zilele libere riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Citește și: Câte zile libere primesc angajații români de Paște 2024: Ziua liberă de 1 Mai cade în Săptămâna Mare

5 octombrie 2024, zi liberă pentru elevi și profesori

În România, începând cu anul 2013, Ziua Mondială a Educației este distinct marcată de Ziua Învățătorului, care cade pe 5 iunie.

Această schimbare a fost introdusă în structura anului școlar 2013-2014, conform unei decizii luate la 3 iunie 2013 de către ministrul de atunci al Educației Naționale, Remus Pricopie, în colaborare cu cei doi lideri sindicali din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu (reprezentant al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ) și Marius Nistor (reprezentant al Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret").

Potrivit legii, salariații români beneficiază de zile de concediu de odihnă plătite, cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare. Durata acestui concediu este stabilită în contractul individual de muncă.

Conform legislației, pe lângă zilele de concediu de odihnă anual, angajații români au dreptul la zile libere plătite pentru anumite evenimente familiale deosebite, și anume:

Rugăciune Rusalii

„Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Slavă Tatălui, a Fiului, a Sfântului Duh, Amin”.