Zile libere de Sfânta Maria 2023: Când pică zilele libere în luna august și cine se va bucura de ele?  

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 01 aug 2023, 13:02

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului va aduce anul acesta mai multe zile libere în luna august

Sursa: peexls.com

Zile libere de Sfânta Maria 2023. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului va aduce anul acesta mai multe zile libere în luna august.

Zile libere august 2023. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, sau Sf Maria Mare, așa cum este cunoscută în limbaj popular, pică în fiecare an la data de 15 august, zi marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Zile libere de Sf Maria 2023

Sf Maria 2023 sau Adormirea Maicii Domnului  este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august, dată declarată zi liberă de la stat pentru români. 

Potrivit Codului Muncii, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, românii primesc liber, în 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului. 

Totuși, potrivit legislatiei, există și categorii de salariați care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă, angajatorii nefiind obligați să le acorde zilele libere stabilite de stat din cauza caracterului procesului de producție.

În aceste condiții,  salariații care lucrează în zilele de sărbători legale  au dreptul, conform legislației muncii, să își ia o zi liberă în urmatoarele 30 de zile.

Citește și: Postul Sf Marii 2023: Zile cu dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului

Minivacanță de Sf Maria 2023

Sf Maria 2023 pică anul acesta într-o zi de marți, motiv pentru care Guvernul a decis, încă din luna decembrie a anului trecut, ca ziua de luni, 14 august, dată care precede sărbătoarea legală din 15 august, să fie zi liberă.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Astfel, pentru anumite categorii de angajați din sectorul public, weekendul 12-13 august se poate prelungi cu încă doua zile libere luni (14 august) și marți( 15 august).

”Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii şi angajaţii să îşi poată stabili şi previziona zilele libere pentru întregul an.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese”, a transmis Ministerul Muncii.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului  este o sărbătoare ortodoxă și catolică celebrată pe 15 august, în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume.

Potrivit scrierilor apocrife despre Adormirea Maicii Domnului, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. Ea nu a gustat niciodată moartea, ci pur și simplu a adormit, ca toți oamenii, curând după aceea fiind ridicată cu trup și suflet la ceruri (exact ca Isus din Nazaret).

Cei care au fost martorii acestui miracol au fost ucenicii lui Isus și prietenii Sf. Maria, scrie wikipedia.ro.