Zile libere ianuarie 2023. Câte zile libere legale vor avea angajații în prima lună din 2023

Autor: Amalia Georgescu

Zile libere în luna ianuarie 2023

Sursa: unsplash

În luna ianuarie 2023, angajații vor avea parte de mai multe zile libere legale. Iată câte zile sunt prevăzute în Codul muncii, dar și ce schimbări ar putea să apară în perioada următoare.

Luna ianuarie 2023 începe cu mai multe zile libere pentru angajații de la stat și de la privat. Astfel, la început de an, salariații pot avea parte de mai multe minivacanțe. Iată câte zile libere de la stat sunt în ianuarie 2023.

Zile libere ianuarie 2023. Mai multe zile libere comparativ cu anul precedent

În ianuarie 2023, salariații ar putea beneficia de 5 zile libere legale, dintre care 2 pică în weekend, iar restul în cursul săptămânii.

Angajații de la stat și de la privat vor avea parte de 5 zile libere legale în luna ianuarie 2023 asta dacă zilele de 6 și 7 ianuarie vor fi incluse și ele pe lista liberelor legale, așa cum prevede un proiect de lege. Propunerea a fost adoptată tacit, având în vedere că proiectul de lege nu a fost dezbătut și votat în termenul legal. Practic, ziua de 6 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza, dar și 7 ianuarie, Sfântul Ioan, ar putea deveni zile libere legale, astfel că România ar putea avea 17 zile libere legale și nu 15,
așa cum se întâmpla până acum. 

Dacă proiectul de lege va fi respins de Senat, atunci românii vor avea parte doar de 3 zile libere legale, conform prevederilor actuale ale Codului Muncii. Astfel, salariații de la stat și de la privat vor fi liberi pe 1 și 2 ianuarie, dar și pe data de 24 ianuarie. 

Dacă la început de an românii au parte de o minivacanță de 3 zile, la finalul lunii ianuarie 2023, salariații ar putea avea parte de o nouă minivacanță de 4 zile.

Ținând cont de faptul că ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, pică marțea, există propunerea ca și 23 ianuarie să fie zi liberă și asta pentru a se face punte între 24 ianuarie și weekendul 21-22 ianuarie 2023. Dacă se va lua această decizie, atunci ziua de 23 ianuarie va fi liberă, dar va fi recuperată ulterior, la fel cum s-a întâmplat și în cazul zilei de 2 decembrie 2022, care a fost liberă pentru angajații de la stat. 

Dacă 6 și 7 ianuarie vor fi incluse pe lista liberelor legale în 2023, atunci românii vor avea parte de o altă minivacanță de trei zile, în perioada 6-8 ianuarie 2023.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Zile libere Crăciun 2022 și Revelion 2023. Românii au mai puține zile libere în acest an

Zile libere 2023. Câte zile libere de la stat au românii? 

În momentul de față, românii beneficiază de 15 zile libere legale, la care se pot adăuga și zilele de 6 și 7 ianuarie, ceea ce ar face ca numărul liberelor legale să crească la 17.

În România, angajații de la stat și de la privat sunt liberi în zilele în care sunt sărbători religioase sau naționale. Iată lista liberelor legale în 2023:

 

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou 
  • 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
  • 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
  • 1 mai (luni): Ziua Muncii
  • 1 iunie (joi):  Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică): Rusalii
  • 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
  • 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul

Reamintim că angajații care sunt nevoiți să lucreze în zilele libere legale primesc alte zile libere într-un interval de 30 de zile sau un spor la salariu. 

Citește și: Weekend prelungit la începutul noului an. De câte zile libere vor beneficia angajații în anul 2023