Zile libere în Italia. În ce situații au angajații zile libere plătite

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 08 iun 2024, 10:33

Zile libere în Italia

Sursa: Unsplash

Atât în România, cât și în Italia, cetățenii ce muncesc primesc zile libere din partea statului atunci când în viața acestora se întâmplă un eveniment special.

În viața oamenilor există câteva momente delicte, pentru care angajații primesc câteva zile libere din partea statului. În această categorie intră căsătoria, nașterea unui copil, decesul unei persoane din familie, dar și altele, pentru care angajații pot primi între două și 15 zile libere din partea statului. Iată în ce situații au angajații zile libere plătite în Italia.

Zile libere în Italia

Legislația din Italia, ca cea din România, consemnează câteva situații în care angajații primesc zile libere, ce sunt adesea plătite. În cele mai multe contracte de muncă din Italia, angajații au dreptul la trei zile libere plătite în curs de șapte zile de la decesul soției/soțului sau a unei rude de până la gradul doi. În cazul în care angajații din Italia își doresc să se căsătorească, aceștia vor primi concediu plătit de 15 zile consecutive, ce nu depinde de ziua în care a avut loc marele eveniment.

Astfel, acest concediu poate fi solicitat în orice perioadă a anului calendaristic în care a avut loc nunta angajatului.

Este important de știut că acest tip de concediu, pentru căsătorie, nu afectează concediul anual de odihnă sau vechimea în muncă a unui angajat. Pentru nașterea unui copil, tatăl poate opta pentru două zile libere plătite, pentru a se bucura de acest eveniment fericit. Femeile stau adesea un an pentru a îngriji copilul sau trei în cazul unui copil cu handicap sever, iar dacă acestea își doresc să se întoarcă la locul de muncă mai devreme, acestea au dreptul

la două ore plătite pentru alăptarea copilului sau patru ore în cazul nașterilor multiple.

Citește și: Câte zile libere legale vor mai avea românii în 2024, după minivacanța de Paște. Calendarul pentru restul anului

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Singura cerință pentru aprobarea orelor de alăptat este ca femeile să lucreze un program normal, de 8 ore pe zi. În caz contrar, mamele vor primi o singură oră de alăptare a copilului. Angajații pot primi zile libere și dacă aceștia participă la examene sau competiții, iar pentru a primi cele 8 zile libere pe an, aceștia trebuie să aducă la locul de muncă o adeverință, care să certifice participarea la respectivul eveniment, potrivit avocatnet.ro.

În cazul în care soția, soțul sau o rudă de până la gradul doi se îmbolnăvește grav sau suferă o invaliditate, angajații pot primi trei zile libere în maximum șapte zile de la accident sau îmbolnăvire. Ca și în România, angajații ce donează sânge au dreptul la o zi liberă plătită, în timp ce angajații ce donează măduvă osoasă beneficiază de 24 de ore suplimentare libere și plătite. 

Sărbători specifice Italiei

În Italia sunt 12 sărbători legale pe parcursul anului, dintre care unele sunt celebrate și în România, precum Anul Nou, Epifania, Ziua de Paști, A doua zi de Paști, Ziua Muncii, nălțarea Fecioarei Maria, Crăciunul și Sfântul Ștefan. Cu toate acestea, există și câteva sărbători specifice Italiei, iar la data de 2 iunie 2024 este celebrată Ziua națională a Italiei, cunoscută sub denumirea de Ziua Republicii.

În această zi, angajații primesc o zi liberă din partea statului, iar în cazul în care domeniul în care activează nu poate oferi zile libere, atunci angajații primesc o plată de 2,5 ori mai mare.  Ziua Eliberării este o altă sărbătoare specifică Italiei, fiind sărbătorită la data de 25 aprilie 2024, ocazie pentru care angajații primesc o zi liberă legală. În această zi este sărbătorită eliberarea Italiei de sub regimul fascist.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.