Zile libere în plus pentru români în anul 2024. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial: ”Nu se lucrează aproape 95% din populația României”

None: Diana Bostan

6 și 7 ianuarie, declarate zile libere conform unei noi legi publicate în Monitorul Oficial. Ce sărbătoresc românii în zilele de 6 și 7 ianuarie?

6 și 7 ianuarie, zile libere pentru români. Zilele de 6 și 7 ianuarie au fost declarate sărbători legale de odihnă, după ce președintele României a promulgat și publicat legea în Monitorul Oficial.

Zilele de 6 ți 7 ianuarie vor fi zile libere în anul 2024

Legea conform căreia zilele de 6 și 7 ianuarie au fost declarate zile libere a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial din luna martie a acestui an, însă va fi aplicată începând cu anul 2024.

În data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși celebrează Botezul Domnului, iar în ziua următoare, pe 7 ianuarie, se sărbătorește Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Reprezentanții Patriarhiei Române au salutat decizia și susțin că 95% din populația României nu va lucra în aceste zile.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Crăciun corporate pe care să le transmiți șefilor și colegilor de la muncă

„Pentru creștinii ortodocși, Praznicul Botezului Domnului (6 ianuarie) se numără între cele mai importante sărbători religioase, alături de Învierea Domnului (sărbătoare cu dată schimbătoare), de Nașterea Domnului (25 decembrie), dar și de alte praznice numite, în practica și tradiția creștină ortodoxă, împărătești, datorită însemnătății lor în cadrul istoriei mântuirii. Sărbătoarea Botezului Domnului este cinstită, la aceeași dată (6 ianuarie), și de către credincioșii romano-catolici, greco-catolici și penticostali, deci în total beneficiază de această sărbătoare legală în care nu se lucrează aproape 95% din populația României”,

a transmis Patriarhia Română.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sărbătoarea Botezului Domnului, cunoscută și sub numele de Epifania sau Boboteaza este marcată prin participarea masivă a credincioșilor ortodocși la biserici pentru a primi Agheasmă Mare.

Această tradiție liturgică, denumită și Sfințirea cea Mare a apei, este specifică ceremoniei de Bobotează.

Care este semnificația zilei de Bobotează

Boboteaza marchează finalul ciclului sărbătorilor de iarnă, începând de la Ajunul Crăciunului și continuând până în ziua de 6 ianuarie. Această sărbătoare comemorează botezul lui Iisus Hristos în râul Iordan de către Ioan Botezătorul, moment în care Dumnezeu S-a arătat în Treime.

Prin acceptarea sfântului botez, Hristos aduce o mărturie a smereniei și iubirii Sale pentru comunitatea creștină, preluând asupra Sa păcatele acesteia. Termenul de Epifanie provine de la momentul în care Hristos Se revelează, în timp ce Teofanie face referire la cei doi membri ai Sfintei Treimi, Tatăl și Duhul.

Citește și: Câte zile libere de la stat vor avea românii în 2024? Vor fi mai puține decât în 2023

Sărbătoarea Bobotezei are origini care datează încă din secolul al II-lea și inițial coincidea cu celebrarea Nașterii Domnului, pe 6 ianuarie. Solicitarea lui Hristos către Ioan Botezătorul de a fi botezat avea ca scop sfințirea creației Tatălui. Conform tradiției, prin actul botezului, individul devine conștient de propriile păcate, fără a implica neapărat iertarea acestora.

Românii se vor bucura și de alte zile libere în anul 2024

 

  • 1 şi 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paştelui), prima şi a doua zi de Paşti;
  • 1 mai;
  • 1 iunie;
  • prima şi a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României);
  • 1 decembrie
  • 25 și 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun);